Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Víkend snů pro Soukalovou - v Chanty-Mansijsku slaví zlatý hattrick

Chanty-Mansijsk - Zlatý hattrick dovršila Gabriela Soukalová v posledním závodu sezony na světovém poháru v ruském Chanty-Mansijsku. Díky bezchybnému výkonu na střelnici zvítězila po sprintu a stíhačce i v závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru. Na Sibiři tak během čtyř dnů naprosto suverénním způsobem ovládla tři závody a v celkovém pořadí seriálu obsadila 6. místo.

Gabriela Soukalová
zdroj: EPA autor: SERGEI ILNITSKY

"Je to úchvatný okamžik mé kariéry, perfektní! Po výhře ve stíhačce jsem říkala, že to je největší šok. A teď? Teď to můžu zopakovat. Tohle je největší šok mého života," řekla Soukalová na webu mezinárodní biatlonové federace.

Češka dnes v chumelenici jako jediná ze závodnic čistě střílela a díky druhému nejlepšímu běhu zvítězila jasně před Francouzkou Marií Dorinovou-Habertovou. Na Sibiři dokázala třiadvacetiletá Soukalová před hromadným startem ovládnout čtvrteční sprint a dva dny nato triumfovala i ve stíhacím závodu.

"Takové výsledky asi nikdo neočekával, ale sezona se pro Gabču vyvíjela fantasticky a tohle je vyvrcholení její snahy a koncentrace. Vyhrát třikrát po sobě, to klobouk dolů," řekl trenér Jindřich Šikola.

První dvě položky vleže dala Soukalová i ve větru čistě. Vyhnula se pádu Rusky Olgy Zajcevové a jela v první pětce s ukrajinskými sestrami Semerenkovými, Francouzkou Dorinovou-Habertovou a Finkou Kaisou Mäkäräinenovou.

Na první stojce Soukalová hodně dlouho čekala na poslední ránu, ale trefila se a nemusela na trestné kolo. Jela díky tomu druhá, 16 sekund za Vitou Semerenkovovou, ale na trati Ukrajinku dostihla a závod rozhodla poslední střelba.

Soukalová i tentokrát vyčistila všechny terče, zatímco Semerenková musela na jedno trestné kolo. Češka tak vedla o necelých 15 sekund před Dorinovou-Habertovou. Na trati si už vedení pohlídala a závěrečné metry posledního závodu sezony SP si vychutnala - mávala divákům a při projetí cílem se uklonila.

Veronika Vítková ztratila kontakt po dvou trestných kolech na druhé položce, celkem minula čtyři terče a obsadila dvacáté místo. Vítězkou světového poháru byla s předstihem Norka Tora Bergerová. Soukalová se díky skvělému závěru sezony dostala na šesté místo, což je druhé nejlepší české umístění v historii. Lépe dopadla jen Jiřina Adamičková, vítězka SP z roku 1991.

Finále SP žen - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Soukalová (ČR) 38:22,4 (0 tr. okruhů), 2. Dorinová-Habertová (Fr.) -11,2 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -22,9 (2), 4. Viluchinová (Rus.) -26,9, 5. Vita Semerenková (Ukr.) -27,5 (1), 6. Gasparinová (Švýc.) -51,9 (1), 7. Dahlmeierová (Něm.) -54,2 (1), 8. Glazyrinová (Rus.) -1:22,5 (1), 9. Henkelová (Něm.) -1:36,4 (3), 10. Eckhoffová (Nor.) -1:42,8 (3), ...20. Vítková (ČR) -2:54,4 (4).

Konečné pořadí SP (po 26 závodech):

1. Bergerová (Nor.) 1234,

2. Domračevová (Běl.) 924,

3. Henkelová 856,

4. Dorinová-Habertová 843,

5. Mäkäräinenová 834,

6. Soukalová 800,

...16. Vítková 511, 79. Tomešová 17, 92. Zvařičová (všechny ČR) 7.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články