Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sezonu s vrcholem na Vysočině startují smíšené štafety

Praha - Smíšenými štafetami startuje ve švédském Östersundu biatlonová sezona, jejíž vrchol se odehraje na české Vysočině. Mistrovství světa se uskuteční v únoru v Novém Městě na Moravě a Češi chtějí doma i v celé sezoně mířit vysoko. K největším želízkům tradičně patří Michal Šlesingr a Veronika Vítková. Biatlonisté se ve světovém poháru dočkali navýšení odměn a vítěz každého závodu dostane 11 tisíc eur. V zimě čeká sport spojující běh na lyžích a střelbu vedle světového šampionátu i boj o kvóty pro olympijské hry v Soči 2014. Přímý přenos úvodního závodu vysílá od 15:25 ČT sport a náš web.

Biatlon
zdroj: Getty Images

Mužský tým táhne léta Šlesingr. "Tlak je na mě už několik let, sžil jsem se s tím a naučil fungovat," řekl Šlesingr. Loni se mu vyrovnal Jaroslav Soukup, ale bronzový medailista z mistrovství světa měl v přípravě pád na kole, musel na několik operací a do sezony naskočí až v lednu. "Cítím se lépe každý den," řekl Soukup.

Šlesingr skončil dvakrát po sobě v elitní desítce celkového pořadí SP, což dokázal jako jediný český biatlonista v historii. "Špička je široká, konkurence se vyrovnává, ale teď se mi dařilo. Dvě sezony jsem vydržel jezdit dobře, což ne každý dokáže, takže bych to chtěl určitě zopakovat," řekl Šlesingr.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi před startem SP v biatlonu

Hlavní pozornost v nadcházející sezoně se upíná k novoměstskému mistrovství světa, na kterém by měla závodníkům vrcholit forma. "Úspěchem bude umístění v desítce," řekla Vítková. "Já hlavně doufám, že zvládnu tlak," doplnil Šlesingr, stříbrný a bronzový medailista z MS v italské Anterselvě 2007, kterému ale v uplynulé sezoně nevyšel SP právě v Novém Městě. "Mistrovství doma je velká věc a člověk si to chtě nechtě pouští pod kůži. Bojím se trošku toho, abych si to nebral ve smyslu, že když se přijdou lidi podívat na mě, abych je nezklamal," přiznal Šlesingr.

Nový partner, snadnější příprava

Češi odletěli na sever i s jistotou silnější finanční podpory. Svaz získal minimálně na dvě nadcházející sezony nového generálního partnera, který podpoří přípravu sedmimístnou částkou. "Věci, které jsme dosud zvládali horko těžko, teď půjdou lépe," řekl šéf svazu Václav Fiřtík a na mysli měl třeba letecké přesuny biatlonistů místo automobilových, zajištění příprav ve vysokohorském prostředí nebo letní využívání sněhových tunelů.

Světový pohár biatlonistů odstartuje v Östersundu netradičně soutěží smíšených štafet. "Mix si získal popularitu a řada zemí upíná své naděje i k olympiádě, protože je v ní větší šance složit silný tým," řekl Fiřtík. Jako první z českých biatlonistů vyrazí do stopy Vítková, která v neděli rozjede českou štafetu. "Už se těším, protože přípravné období bylo dlouhé, a doufám, že podám co nejlepší výsledek hned na začátku," přála si česká ženská jednička.

Vítězství ve Světovém poháru obhajuje Francouz Martin Fourcade a spolu se svými krajany bude opět patřit k hlavním favoritům. Ženy budou usilovat o uvolněný trůn, jelikož Němka Magdalena Neunerová ukončila kariéru. Korunní královnou minulé sezony byla Darja Domračevová z Běloruska, ale silné budou další Němky či Norky.

SP v biatlonu:

25. a 28. listopadu – 2. prosince: Östersund (Švéd.),

7.–9. prosince: Hochfilzen (Rak.),

13.–16. prosince: Pokljuka (Slovin.),

3.–6. ledna: Oberhof (Něm.),

9.–13. ledna: Ruhpolding (Něm.),

17.–20. ledna: Anterselva (It.),

28. února – 3. března: Oslo (Nor.),

7.–10. března: Soči (Rus.),

14.–17. března: Chanty-Mansijsk (Rus.).

Mistrovství světa:

7.–17. února: Nové Město na Moravě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články