Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vítězství na Birkebeinerrennetu obhájili domácí Nygaard a Slindová

Napínavé finále norského Birkebeinerrennetu ovládl stejně jako před rokem domácí Andreas Nygaard. V závodě žen nevyšel nástup a útok na premiérový triumf vedoucí ženě Ski Classic Idě Dahlové ze Švédska, kterou si díky výrazně lepším lyžím doběhla a vítězství obhájila Norka Astrid Oyre Slindová.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný finiš Nygaarda na Birkebeinerrennetu

Běh na 54 kilometrů se v mužské i ženské kategorii roztříštil hned v úvodu, velmi překvapivě nezachytil náskok skupiny s Nygaardem suverén sezony Emil Persson, který se do cíle nakonec dostal až na 14. místě s velkou ztrátou 5:45 minut.

Do posledních 500 metrů závodu, ve kterém musí všichni účastníci na zádech vézt batoh s 3,5 kilogramy závaží, se pohromadě dostala čtveřice laufařů Nygaard, Runar Skaug Mathisen, Johan Hoel a Magnus Vesterheim.

Kvalitní sprinter Nygaard si ale se soupeři v závěrečných metrech poradil a ve Ski Classic vyhrál poprvé v sezoně. Na trati z Reny do Lillehammeru triumfoval potřetí v kariéře, poprvé se zde radoval v roce 2018, druhé prvenství přidal vloni. K druhému místu navíc pomohl týmovému kolegovi Hoelovi, pódium doplnil Mathisen.

Nejlepší z Čechů Jan Šrail ztratil na vítěze přes jedenáct minut a skončil na 43. příčce. Stanislav Řezáč obsadil 56. místo, Jiří Pliska dojel 77.

Dahlová zhruba v polovině trati roztrhala čtyřčlennou skupinku, ve které od startu pracovala spolu s dvojčaty Astrid a Silje Slindovými a Emilií Fletenovou. Švédka, která v sezoně vyhrála devět dálkových běhů, ale nedokázala Astrid Oyre Slindovou zcela odpárat a s 15 kilometry do cíle byly obě závodnice opět pohromadě.

Slindové v závěru jely výrazně rychleji lyže a Dahlové se první výhra na Birkebeinerrennetu ve sjezdech rozplynula před očima. O třetí místo si to překvapivě rozdala velká skupinka, když si Silje Slindovou a Fletenovou dojely závodnice v čele s Magni Smedasovou, vítězka letošní Jizerské 50 pak pódium s přehledem získala.

"Na začátku závodu jsem cítila, že už mi trochu nefungují baterky. Je to ale zábava být lyžař, když vyhráváte," smála se vítězná Slindová, která kombinuje dálkové běhy se Světovým pohárem. "Potřebuji teď trochu odpočívat, uvidíme, snad budu mít do posledních závodů dobrou formu."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články