Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Před čtvrtstoletím: Neumannová vyrazila do Nagana pro své první olympijské medaile

Týden před začátkem olympijských her v Naganu odletěla do Japonska první část české výpravy. Do desetičlenné nominace běžců na lyžích patřila i medailová naděje Kateřina Neumannová, která se chystala už na svou třetí zimní olympiádu.

Je nám líto, video expirovalo.
Před čtvrtstoletím: První část české výpravy odletěla do olympijského Nagana

Zatímco po návratu z předolympijského soustředění v rakouském Ramsau ještě nechtěla Neumannová své šance moc hodnotit, při odletu už byla sdílnější.

"Pokud zdraví dovolí a nestane se nic neočekávaného, budu startovat ve všech závodech včetně patnáctky a třicítky. Ale největší naděje upínám ke 'gundersence'," uvedla s tím, že nejkrásnějším dárkem k pětadvacátým narozeninám by samozřejmě byla medaile.

A půlkulatiny už Neumannová slavila 15. února v Japonsku hned se dvěma cennými kovy na krku. S osobním tipem na ideální závod se přitom trefila.

Výbornou výchozí pozici do desítky volnou technikou si ale vytvořila už o dva dny dříve na klasické pětce, kde překvapivě finišovala jako druhá za Ruskou Larisou Lazutinovou.

V následné stíhačce, do které se startovalo podle Gundersenovy metody, tedy stejně jako třeba v biatlonu s odstupy z předchozího závodu, se mezi obě závodnice vklínila Olga Danilovová a na Neumannovou zbyl bronz.

Obě ruské reprezentantky se na následující olympiádě staly protagonistkami velkého dopingového skandálu. A Neumannová, která původně získala v Salt Lake City jediný bronz, nakonec v roce 2003 po diskvalifikaci Rusek obdržela dodatečně dvě stříbrné medaile.

V Naganu skončila česká jednička ještě devátá na úvodní patnáctce a štafetě pomohla k šestému místu, jen 5,5 sekundy za bronzovými Italkami. Do vytrvalostního závodu na 30 kilometrů volně, který jí o osm let později v Turíně přinesl vytoužené zlato, tady nakonec nenastoupila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články