Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Běžec na lyžích Jakš končí v 31 letech kariéru

Běžec na lyžích Martin Jakš končí v 31 letech kariéru. Poslední dosud aktivní člen bronzové štafety z olympiády ve Vancouveru se chce více věnovat rodině. Jakš celkem pětkrát vystoupal ve Světovém poháru na stupně vítězů. Mezi jeho největší triumfy patří ten z roku 2008, kdy se stal mistrem světa do 23 let.

Martin Jakš
zdroj: REUTERS/Carlos Barria

Definitivní rozhodnutí přišlo až po narození třetího potomka. "Krátce po návratu z olympiády se nám předčasně narodil chlapeček. Má přítomnost doma bude nyní tedy ještě důležitější. A to nakonec rozhodlo," říká. U sportu by nicméně rád zůstal. "I když v úplně jiné pozici. Uvidíme, jak se to vyvine," řekl Jakš.

V uplynulé sezoně se mu dařilo ve Světovém poháru i na Tour de Ski, nejlepší formu si však schoval na únorové olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Pod pěti kruhy se v individuálních závodech dvakrát probojoval do nejlepší desítky, ve skiatlonu byl devátý, na klasické padesátce osmý. K tomu přidal sedmé místo v týmovém sprintu s Alešem Razýmem.

Ilustrační foto

V posledních sezonách byl Jakš tahounem mužské reprezentace. Na únorové olympiádě v Pchjongčchangu skončil devátý ve skiatlonu a osmý v závodu na 50 km klasicky, což byl jeho nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy v kariéře. S Alešem Razýmem byli sedmí ve sprintu dvojic.

Ani vydařená sezona ho nakonec nepřesvědčila k tomu, aby v kariéře pokračoval, i když ho lákala další spolupráce s finským šéftrenérem české reprezentace Ilkkou Jarvou. "Na splnění cílů v tréninku, které jsme si stanovili, nebylo během jednoho léta dost času," uvedl Jakš.

Během třinácti sezon ve Světovém poháru se pětkrát probojoval na stupně vítězů. Třikrát se štafetou, s níž získal i jedno vítězství, a dvakrát v závodech jednotlivců.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články