Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Jizerskou 50 doplnila ČT Jizerská 10

Bedřichov (Jablonecko) - Tradiční lyžařský závod Jizerská padesátka je v plném proudu. Amatérští běžci jej po vlnách absolvují na čtyřkilometrovém okruhu od pátku do neděle. Vzdálenost více než padesáti kilometrů klasicky je vypsána pouze pro elitní kategorii běžců v rámci Ski Classics. Ti v neděli celkem patnáctkrát absolvují čtyřkilometrový okruh, který se pořadatelům při nedostatku sněhu podařilo připravit. Novinkou v programu je dnešní ČT Jizerská desítka. Reportáž ze závodu uvidíte v pořadu Minuty z Jizerské padesátky dnes od 22:10.

"Je to historické vyústění našeho vztahu s organizátory Jizerské padesátky. Před pěti se poprvé Jizerská 50 vysílala živě, před čtyřmi roky se nám podařilo zajistit, aby mohli diváci vidět všechny závody Ski Classics živě. Když jsme po loňské sezoně přemýšleli, jak náš vztah oživit, tak vznikl náš závod," přiblížil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský zrod ČT Jizerské desítky.

Hlavní závod pro světovou elitu startuje v neděli v 8:30, přímý přenos začne už o půl hodiny dříve. V elitní skupině čítající podle startovní listiny 131 účastníků figuruje dvanáct českých zástupců a mezi nimi patří k favoritům trojnásobný vítěz závodu Stanislav Řezáč. Do bojů o přední příčky by mohl zasáhnout také loňský vítěz FIS Marathon Cupu Petr Novák.

"Bude to dlouhé a bude to těžkej závod s velkým převýšením," řekl Řezáč, jezdící v barvách celku Silvini Madshus, o netradiční trati. "Radši mám jedno dlouhé kolo, tolik okruhů jsem při závodu nikdy nejel. Budeme se dojíždět, to je na tom nejhorší, že se ztratí orientace v průběžném pořadí. Nevím, jestli to je dobře, ale chválím organizátory, že se snaží závod udělat," doplnil dvaačtyřicetiletý běžec.

Favority budou severští laufaři. "Je to těžký s nimi závodit, ale uvidíme, třeba to vyjde," řekl Řezáč už před sezonou. Nechybí obhájce titulu Nor Morten Eide Pedersen či jeho krajan John Kristian Dahl, který ovládl úvodní díl Ski Classics v Livignu. Mezi ženami je favoritkou loňská vítězka Kateřina Smutná, reprezentující Rakousko.

Závodníci, kteří budou dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit. "Tohle bude masakr a nedokážu si představit, jak to bude probíhat, když budou dojetí závodníci odstupovat. Myslím, že do cíle dojede maximálně třicet lidí, a to mi přijde divoký," komentoval systém závodu Novák, letos poprvé člen seskupení Lukáše Bauera Pioneer Investments - Craft.

Jizerská 50 se od roku 1971 jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články