Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Českým běžkařům se ve sprintu nedařilo, z vítězství se radovali Pellegrino a Fallaová

Lenzerheide (Švýcarsko) - Sprinty volnou technikou v Lenzerheide na úvod desátého ročníku Tour de Ski vyhráli specialisté Federico Pellegrino z Itálie a Norka Maiken Caspersen Fallaová. Všech šest českých běžců na lyžích skončilo v kvalifikaci. Nejlépe si vedla Petra Nováková, která obsadila 48. místo. 

Pětadvacetiletý Pellegrino potvrdil vítězstvím výbornou formu - po prosincových triumfech v Davosu a Toblachu vyhrál třetí sprinterský závod Světového poháru za sebou. Bronzový medailista z MS ve sprintu dvojic byl v Lenzerheide nejrychlejší už v kvalifikaci a ve finále za sebou nechal o 41 setin Rusa Jevgenije Usťugova a o víc než sekundu Nora Finna Haagena Krogha. Čtvrtým místem udělal důležitý krok k útoku na třetí vítězství na Tour v řadě jiný Nor Martin Johnsrud Sundby, jehož síla je především v distančních závodech.

Mezi ženami navázala na triumf z Toblachu Fallaová. Úřadující olympijská vítězka za sebou ve finále nechala Švédku Idu Ingemarsdotterovou, jež půjde do druhé etapy Tour jako vedoucí žena průběžného pořadí, neboť sprinterka Fallaová v seriálu pokračovat nebude. Třetí doběhla Norka Ingvild Flugstad Östbergová. Suverénka sezony a favoritka na celkové vítězství Therese Johaugová z Norska vypadla ve čtvrtfinále.  

České naději Novákové chybělo na 48. pozici k postupu z kvalifikace 3,49 sekundy. Mezi muži skončil na trati dlouhé 1,5 kilometru sprinter Dušan Kožíšek devětapadesátý a očekávaný lídr českého mužského týmu Martin Jakš byl třiašedesátý.

V sobotu Tour pokračuje závody s hromadným startem klasickou technikou. Ženy pojedou 15 km, muži dvojnásobek. 

Tour de Ski v běhu na lyžích v Lenzerheide (Švýcarsko) - sprint volnou technikou (1,5 km):

Muži: 1. Pellegrino (It.) 2:43,17, 2. Usťugov (Rus.) -0,41, 3. Krogh -1,26, 4. Sundby (oba Nor.) -10,09, 5. Jönsson (Švéd.) -12,27, 6. Cologna (Švýc.) -59,01, ...59. Kožíšek, 63. Jakš, 88. Knop (všichni ČR) vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. Fallaová (Nor.) 3:06,70, 2. Ingemarsdotterová (Švéd.) -0,40, 3. Östbergová (Nor.) -0,54, 4. Caldwellová (USA) -1,03, 5. Jacobsenová (Nor.) -1,09, 6. Nilssonová (Švéd.) -2,33, ...48. Nováková, 50. Grohová, 55. Schützová (všechny ČR) vyřazeny v kvalifikaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články