Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bauer dojel na patnáctce sedmý, vyhrál Švéd Olsson

Falun (Švédsko) - Lukáš Bauer ve svém premiérovém představení na mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu vybojoval sedmé místo. Závod vyhrál domácí Švéd Johan Olsson, na kterého český běžec ztratil 54,7 sekundy. Druhý byl o 18 sekund zpět Maurice Manificat z Francie, třetí skončil Nor Anders Glöersen. Nejlepší výsledek kariéry na MS zaznamenal Martin Jakš, který na 17. místě ztratil 1:34,1 minuty. Dušan Kožíšek, který skončil ve sprintu dvojic s Alešem Razýmem šestý, obsadil 41. místo, Jan Šrail doběhl šedesátý.

Johan Olsson
zdroj: ČTK/ZUMA

Patnáctka je po celou kariéru Bauerova silná disciplína. Na olympijských hrách ve Vancouveru byl na stejné trati třetí, raději ale měl klasickou techniku, v níž byl druhý na OH v Turíně i na MS v Liberci 2009. Ve Falunu své zkušenosti zužitkoval. Začal totiž pomaleji, ale na rozdíl od soupeřů a velkých favoritů tempo zvyšoval a nakonec, v sedmatřiceti letech, si vyrovnal třetí nejlepší výsledek kariéry na mistrovství světa.

"Do desítky je to super výsledek. Možná si teď říkám: co kdybych někde něco udělal navíc, jestli by to šlo vylepšit, ale spokojenost obrovská. Nebudu měnit, co jsem řekl před závodem. Do desítky panuje spokojenost," řekl Bauer.

Bauer startoval za Olssonem a už na prvním mezičasu po 1,5 km ztrácel skoro deset vteřin. "Měl jsem pocit, že mi to jede, že sice nejedu nějakou ďábelskou frekvenci, ale že určitě jedu rychle. O to větší bylo rozčarování, skoro až šok, když jsem to slyšel," řekl Bauer, jak se vylekal.

Ve zbytku závodu ale udržel vysokou frekvenci, na Švéda sice dál ztrácel, ale výsledkovou listinou stoupal. "Nemůžu říct, jestli jsem já zrychlil, nebo ostatní zpomalili, ale měl jsem pocit, že až do konce závodu jsem pořád pracoval. Bohužel jsem se nepotkal s nikým, že bych se mohl svézt, spočinout, ale pokud chcete jet dobře, musíte si to odpracovat sám," řekl Bauer.

Závod byl pohřebištěm favoritů

Obhájce titulu Petter Northug od začátku zaostával a závěr závodu zjevně vypustil. Klasifikován byl až na 62. místě. Stříbrný medailista ze skiatlonu a olympijský vítěz na této trati z Vancouveru Dario Cologna ze Švýcarska také neměl od začátku rychlé mezičasy a nakonec figuruje na 18. místě.

Vyhořeli i Rusové, naopak Manificat s Glöersenem si dojeli pro vůbec první medaile z mistrovství světa.

Výsledky závodu na 15 km volně:

1. Olsson (Švéd.) 35:01,6, 2. Manificat (Fr.) -17,8, 3. Glöersen (Nor.) -19,2, 4. Hellner (Švéd.) -39,8, 5. Krogh (Nor.) -47,6, 6. Tritscher (Rak.) -53,4, 7. Bauer (ČR) -54,7, 8. Jespersen -57,2, 9. Röthe (oba Nor.) -1:01,2, 10. Bělov (Rus.) -1:04,7, ...17. Jakš -1:34,1, 41. Kožíšek -2:59,2, 60. Šrail (všichni ČR) -4:28,5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články