Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Vylegžanin je mistrem světa ve skiatlonu, Jakš dojel 31.

Falun (Švédsko) - Ruský běžec na lyžích Maxim Vylegžanin je mistrem světa ve skiatlonu mužů na 30 kilometrů. Je tak prvním držitelem zlaté medaile na letošním šampionátu ve Falunu, který nepochází z Norska. Druhý skončil obhájce titulu a olympijský vítěz Dario Cologna ze Švýcarska. Bronz získal Kanaďan Alex Harvey, jenž už měl stříbro ze čtvrtečního sprintu. Nejlepší z českých reprezentantů Martin Jakš dojel na 31. pozici.

Radost Maxima Vylegžanina
zdroj: ITAR-TASS autor: Vladimir Smirnov

Vylegžanin měl dosud na kontě z olympijských her a světových šampionátů šest stříbrných a jednu bronzovou medaili. V dnešním závodě na 15 km klasicky a 15 km volně si připsal největší úspěch kariéry a ukončil kralování Norů, kteří ve Falunu vyhráli dosavadní tři běžecké závody.

Trojnásobný stříbrný medailista ze Soči vjel do cílové rovinky jako první a náskok udržel před dotírajícím Colognou, jenž vyhrál skiatlon loni na ZOH i na předchozím MS ve Val di Fiemme. Na třetí místo se dostal po stíhací jízdě Harvey, jenž v spurtu o bronz porazil dnes nejlepšího Nora Didrika Tönsetha. Jeho krajan Petter Northug, vítěz sprintu, v závěru nestačil a skončil jedenáctý.

Jakš neudržel tempo nejlepších běžců už v klasické části. "Pomalu ve druhém kole jsem se začal propadat dozadu a v nájezdu do třetího jsem ztratil kontakt se skupinou, ve které jsem chtěl být a přezouvat alespoň, ale pak už jsem věděl, že to bude stát za prd," řekl.

Do cíle dojel těsně za elitní třicítkou s odstupem téměř tří a půl minuty za vítězem. "Bolelo to hodně. Jak jsem říkal, že to bude těžký, tak to přesně bylo. Rád bych se tady potkal s formou, ale to se bohužel nestalo," řekl Jakš.

Před startem šampionátu Jakš tvrdil, že by se chtěl pokusit zaútočit na elitní desítku. Nejvíce nadějí vkládá do středeční volné patnáctky. "Co mi to skiatlon ukázal? Že nejsem ve formě, ve které bych tady chtěl být, a že ta desítka bude možná nadlidský úkol. Ještě se ale nevzdávám a rád bych si trošku spravil chuť," dodal.

Debutanti na MS Petr Knop a Jan Šrail obsadili 46. a 50. pozici. Závod plánovaně vynechal Lukáš Bauer, jenž se soustředí až na závěrečnou klasickou padesátku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih skiatlonu mužů na MS ve Falunu

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko)

Běh na lyžích

Muži - skiatlon (2x15 km): 1. Vylegžanin (Rus.) 1:16:25,9, 2. Cologna (Švýc.) -0,4, 3. Harvey (Kan.) -1,6, 4. Tönseth (Nor.) -3,4, 5. Manificat (Fr.) -10,2, 6. Halfvarsson (Švéd.) -22,8, 7. Dyrhaug (Nor.) -25,9, 8. Bělov (Rus.) -26,7, 9. Gaillard (Fr.) -27,6, 10. Hellner (Švéd.) -31,9, ...31. Jakš -3:27,4, 46. Knop -7:32,6, 50. Šrail (všichni ČR) -8:24,9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články