Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Víkendové sprinty v Novém Městě teplé počasí neohrozí

Nové Město na Moravě – Po dvou letech hostí areál v Novém Městě na Moravě opět světový pohár v běhu na lyžích. Tradiční Zlatá lyže se o víkendu uskuteční i přesto, že na většině území České republiky chybí sníh a ve stejném termínu byla zrušena i Jizerská padesátka. Závodníci pojedou na technickém sněhu. Kvůli špatným podmínkám v Evropě některé výpravy plánují, že ve městě zůstanou i po závodech a budou trénovat na olympiádu v Soči. Přímý přenos sobotního sprintu jednotlivců i nedělního týmového závodu sledujte na ČT sport a našem webu.

Ještě před měsícem měli pořadatelé v Novém Městě na Moravě metr technického sněhu. Kvůli teplému počasí ale půl metru odtálo. Tratě jsou přesto připravené – 1 600 metrů dlouhý okruh pro muže a o 300 metrů kratší pro ženy. "Technický sníh taje pomaleji než přírodní, při plusových teplotách ale odtává, a tak šetříme i úpravami rolbou," vysvětluje jeden z pořadatelů Zlaté lyže Karel Klapač. "Speciálně proti Oberhofu je to o 1 000 procent lepší," doplňuje ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Mezi prvními přijeli do Vysočina arény běžkaři z Ruska, Spojených států a Polska. Celkem přijedou závodníci z 21 států. "Je tu kompletní ruský tým, Norové tu budou mít svojí kvalifikaci, těch pět nejlepších států přijede v kompletním složení," věří Jakeš. "Na ty podmínky, co jsou v celé Evropě, tak je to vynikající. Je to ale trošku měkčí, než to bývá obvyklé," hodnotí terén slovenský reprezentant Peter Mlynár. Česká reprezentace si tratě stejně jako většina závodníků vyzkouší až v pátek.

Pořadatelé využili infrastrukturu, která sloužila i při loňském MS v biatlonu. Do celého areálu budou mít o víkendu diváci vstup zdarma. "U menších závodů se vždycky nevybíralo vstupné, aby se nalákali diváci, teď jsme k tomu přistoupili i u světového poháru, abychom si zajistili lepší diváckou kulisu. Zároveň je to vždycky finančně na hraně, protože pokladny, oplocování areálu a kontrola také stojí nemalé prostředky," objasňuje marketingový manažer závodu Otakar Binder.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články