Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Blíží se Jizerská padesátka, obhájí Řezáč?

Bedřichov – Severočeský Bedřichov se již netrpělivě připravuje na očekávaný svátek běžeckého lyžování. V neděli ráno odstartuje již 46. ročník Jizerské padesátky, dálkového běhu oblíbeného mezi profesionály a amatéry. Závodu se zúčastní takřka pět tisíc běžců, mezi nimi Stanislav Řezáč, Martin Koukal nebo Nor Anders Aukland. Pro přímý přenos si navíc Česká televize připravila několik lahůdek včetně unikátních záběrů z vrtulníku, dívejte se v neděli od 8:50 na ČT sport a našem webu.

Stanislav Řezáč (vpravo) na Jizerské 50
zdroj: ČT24

Jizerské padesátky, která je pro letošek zařazena do sérií Ski Classic a FIS Marathon Cup, se zúčastní maximální povolený počet 4 800 závodníků. Chybět nebudou obhájce loňského vítězství a nejlepší český dálkový běžec v klasické stopě Stanislav Řezáč či další z českých nadějí na přední umístění Martin Koukal. Bývalý reprezentant v bílé stopě se už také specializuje na dálkové běhy, jeho silnější stránkou je však bruslení. Přihlášen je mimo jiné vítěz z roku 2011 Nor Anders Aukland i další esa zejména ze severských zemí.

Česká televize připravuje, pro speciální příležitost jakou Jizerská padesátka dozajista je, komplexní přímý přenos, jehož součástí budou i unikátní záběry z vrtulníku, jenž zmapuje počínání závodníků. Kvalitu přenosu bude zajišťovat i letadlo kroužící ve výšce deseti kilometrů, které bude přebírat signály ze skútrů a vrtulníku, jež sledují peloton.

Počasí závodu nepřálo

Závod ohrožovala nepřízeň počasí, obleva během Vánoc a na přelomu roku přinesla pořadatelům velké problémy. Závody byly ohroženy, ale nakonec se uskuteční v plánovaném rozsahu, neboť tento týden se ochladilo a dokonce padal sníh. Organizátoři ale přesto mají s přípravou trati pořád hodně starostí.

"Ve středu ta situace nebyla vůbec dobrá, protože nám některé části trati zase odtekly. Ten poprašek, co nasněžil, tak zase roztál," řekl bývalý reprezentant Radim Nyč, který má okruhy na starosti. "Trať je připravená, ale je to zatím mokré. Naštěstí má mrznout a sněžit, takže by to mělo být dobré. Pořád na tom pracujeme," ujistil.

Hlavnímu závodu předcházela páteční Bedřichovská třicítka volnou technikou a klasická Jizerská 25, která se jela v sobotu.

Jizerská padesátka
zdroj: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články