Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Strachová: Je tu možnost, že se kvůli olympiádě rozhodnu pokračovat

Svatý Mořic - Šárka Strachová do kolotoče Světového poháru vstoupila před patnácti lety a většinu kariéry se držela ve světové špičce. Držitelka čtyř medailí z mistrovství světa tvrdí, že těžší, než samotný vstup mezi nejlepší závodníky, je udržet se ve špičce několik let, případně se do ní zpět vrátit. Šampionát ve Svatém Mořici byl posledním mistrovstvím světa české reprezentantky. Zda bude pokračovat i v olympijské sezoně, se Strachová rozhodne na přelomu března a dubna. 

Šárka Strachová
zdroj: ČTK/AP/Marco Trovati

Strachová považuje páté místo ve Svatém Mořici za dobrý výsledek, sama ani nečekala, že k medaili bude mít nakonec tak blízko. "Pokud ta medaile někde zůstala, tak to bylo v prvním kole někde za polovinou, kolem třicáté, čtyřicáté vteřiny. To na jednu stranu trošku mrzí, na druhou stranu jsem měla pocit, že jsem odvedla maximum. Druhé kolo mi vyšlo o něco lépe, jsem ráda, že jsem dojela a ještě jsem si docela dlouho mohla užít tu pozici vedoucí závodnice," řekla Strachová. 

Slalomovou trať stavěl ve Svatém Mořici trenér Strachové Klaus Mayrhofer, sama lyžařka v tom ale zásadní výhodu nevidí. "A závodnice typu Schiffrinová nebo i já musí být připravené na všechno. Takže se nedá postavit něco, z čeho by najednou byli všichni paf a nevěděli, jak to jet," vysvětlila česká reprezentantka. 

Celkově neměla Strachová k podmínkám ve Svatém Mořici výhrady. Zpočátku ale měla lehké obavy z horní části trati, která se jí zde loni na Světovém poháru nepovedla podle představ. "V prvním kole byla sjezdovka docela ledová. A právě proto vydržela i do druhého kola, takže kopec byl moc hezký," zhodnotila. 

Je nám líto, video expirovalo.
Strachová: Nebýt olympiády, byla by to moje poslední sezona

Vítězkou se ve slalomu stala opět Američanka Shiffrinová, podle Strachové se jedná o výjimečnou závodnici po všech stránkách a v jednadvaceti letech má kariéru stále ještě před sebou. Česká závodnice říká, že právě na letošní vítězce je vidět, že od dětství byla vychovávana k tomu, aby z ní vyrostla šampionka. 

Od roku 2002, kdy Strachová poprvé vstoupila do Světového poháru, se česká lyžařka změnila. Za uplynulých patnáct let se ve slalomu o velký kus posunula také lyžařská technika. Do letošního šampionátu Strachová vstupovala jako držitelka čtyř medailí z mistrovství světa.

"Je hodně těžké se udržet v tom vlaku, který jede dopředu neuvěřitelnou rychlostí. A skoro těžší, než se na tu špičku dostat, je udržet se tam a pokud z ní vypadnete, tak se vyškrábat zpátky. To jsou úžasné výsledky, které člověk vlastně možná ocení, až když mu je kolem těch třiceti a všeho si začíná víc vážit," vysvětlila pátá žena letošního šampionátu.

Zda bude letošní sezona pro českou lyžařku tou poslední, sama Strachová ohlásí po posledním závodě v Aspenu, na přelomu března a dubna." Kdyby příští sezona nebyla olympijská, tak už bych možná řekla, že je tahle sezona moje poslední. Musím se přiznat, že už během prohlídky druhého kola se mnou trošku cloumaly emoce. Bylo to znát, až jsem sama sebe překvapila. Ale tím, že je příští rok olympiáda, tak si ještě nechávám takovou možnost, že se přece jenom rozhodnu pokračovat," řekla na závěr Šárka Strachová. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články