Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hudec: Jsem pyšný Čech a Moravák, reprezentovat rodnou vlajku je sen

Praha – Javorový list vyměnil za českou lípu. Lyžař Jan Hudec bude v nadcházející sezoně reprezentovat místo Kanady Česko a v plánu má nastoupit do všech sjezdových závodů Světového poháru a super-G. Věří, že i v 35 letech a po dvouleté závodní pauze vynucené zdravotními problémy se může měřit s těmi nejlepšími závodníky. Na trati mu bude chybět kamarád Ondřej Bank, který ukončil kariéru.

Lyžař Jan Hudec
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Pořád si myslím, že mohu vykouzlit patnáctku. A po čase skočit na bednu. Pro mě je důležité být někde v první skupině a útočit," řekl Hudec. "Chci se soustředit na super-G, a pokud bude vše v pořádku, tak zajet i kombinaci, možná obřák v Beaver Creeku," uvedl a přiznal, že by rád předvedl dobrý výsledek na mistrovství světa ve Svatém Mořici.

Na jaře byl na další operaci s kolenem kvůli omezenému rozsahu pohybu, příprava tak nebyla ideální. "S tím jsem smířený už šest let," řekl bronzový olympijský medailista v superobřím slalomu ze Soči, jenž má za sebou jedenáct operací kolen. "Největší úspěchy přišly právě po zraněních. Teď už je to v pořádku."

S rodiči emigroval jako novorozeně přes Jugoslávii. Dvakrát to prý zkoušeli vlakem a autem přes hranice, ale chytili je. Zkusili tedy malou závodní loď. "Prý tu cestu málem nepřežila," vzpomínal Hudec na vyprávění rodičů. Z Jugoslávie se dostali na ambasádu do Milána, pak do Německa, kde strávili osm měsíců v táboře a pak dalších čtyři a půl roku.  

Je nám líto, video expirovalo.
Hudec: Chci pomoct dát Česko na mapu lyžování

Tam dělal Hudec první lyžařské kroky. "Naučil jsem se v Rakousku, každý víkend jsme tam jezdili s taťkou, který trénoval německé děti," uvedl. Po přestěhování do Kanady se rodina usadila nedaleko Calgary. "Začátky byly skromné, lyžoval jsem v kaňonu, pak na malém kopečku s převýšením asi sto metrů," vyprávěl.    

V Kanadě se řešil jen hokej

O návratu do Česka uvažoval dlouho. Byl však vázaný v kanadském svazu, až letos od něj nedostal podporu. "Vyšlo to úplně super, že jsem mohl přeskočit do Česka. Stihli jsme to v létě pár hodin před kongresem FIS," řekl. Coby zraněnému mu zůstanou vyjeté FIS body, které jsou důležité pro dobrou pozici na startu. V Česku má také lepší sportovní podmínky, v Kanadě se totiž řeší hlavně hokej. "Tady mám lepší možnost, je to takový čerstvý začátek," řekl.   

S vedením českého svazu však dlouho jednal o podmínkách smlouvy hlavně kvůli oblečení, navíc má potíže s financováním svého týmu. "Je těžší a těžší najít peníze, v Kanadě to je podobné jako tady," uvedl.    

"Kvůli dohadům se svazem jsem pustil pár sponzorů, snažím se to nahradit. Diplomaticky řeknu, že to bylo komplikovanější, než jsem si to představoval. Skočil jsem do toho po hlavě, nedíval jsem se doleva ani doprava, musím si dávat víc bacha," řekl.

Problém byl také v tom, že jeho přestup se uskutečnil na poslední chvíli a už nebyl čas shánět sponzory. Smlouvy Hudcovi začínají až od ledna 2017, peníze na letošní soustředění v létě tak neměl. K dispozici má nyní asi 2,7 milionu korun, potřeboval by dvojnásobek. "Doufám, že si to vyjezdím," uvedl Hudec, který změnil i lyže. "Ještě mě čeká testování v říjnu, zatímco ostatní to mají hotové v létě."    

Na svazích bez Banka

Mrzí ho, že se v českém týmu již nepotká s kamarádem Ondřejem Bankem, který v únoru ukončil kariéru. "Byli jsme parťáci, ve dvou by to bylo lehčí. Nechtěl jsem, aby končil. Budu ho přemlouvat k návratu, za dva roky pojede na olympiádu," žertoval Hudec.    

Jeho otec je už tři roky zpátky na Moravě, matka žije stále v Kanadě. Lyžař má dva syny, desetiletého v Kanadě z prvního manželství a dvouletého v Česku. "Ještě jsem řešil byznys, který má základ v Kanadě. Poslední dva roky jsem létal mezi Kanadou a Českem snad každý měsíc," řekl Hudec, který má v Kanadě stále byt i auto.

"Je to dost komplikované," uznal. "Ale jsem pyšný Čech a Moravák a mám příležitost reprezentovat rodnou vlajku na svěťáku. Ta moje pohádka má hodně hrbolů a retardérů, které jsem musel překročit, snad bude závěr hollywoodský," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články