Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První test olympijské trati v Čongsonu zvládl nejlépe Jansrud

Čongson - Sjezd Světového poháru na olympijské trati pro rok 2018 v korejském Čongsonu vyhrál norský lyžař Kjetil Jansrud a připsal si třetí vítězství v sezoně. Držitel malého křišťálového glóbu z minulé zimy potvrdil při prvních závodech v Čongsonu roli favorita, poté co ovládl i dva tréninky.

Dekorování vítězů pod sjezdovkou v Čongsonu
zdroj: ČTK/AP

Třicetiletý Jansrud zvítězil o dvě desetiny sekundy před Italem Dominikem Parisem, třetí byl s odstupem 41 setin Američan Steven Nyman. Rodák ze Stavangeru se postaral o již sedmnáctý triumf norských lyžařů v sezoně a zároveň si připsal třinácté prvenství v kariéře.

"Jsem rád, že jsem konečně tuhle zimu vyhrál nějaký rychlostní závod," řekl Jansrud, jenž měl dosud na kontě vítězství v kombinaci a paralelním obřím slalomu. "Nevstoupil jsem do sezony s takovým sebevědomím jako rok předtím. Není to výmluva, ale teď je tu docela dost dobrých lyžařů," dodal.

V průběžném pořadí Světového poháru, které vede rakouský slalomář Marcel Hirscher, je Jansrud čtvrtý. Hodnocení sjezdu stále vévodí Jansrudův krajan Aksel Lund Svindal, jenž už ale po zranění z Kitzbühelu do SP tuto zimu nezasáhne. Na druhém místě je dnes čtvrtý Ital Peter Fill, vítěznému Norovi patří třetí pozice.

Hodně zatáček a zábavných skoků

Nově vybudovaná sjezdovka se elitním lyžařům vcelku zamlouvá. "Bude to skvělé. Je tam dost zatáček, pár pěkných skoků a docela dobrý sníh," řekl Kanaďan Erik Guay, mistr světa ve sjezdu z roku 2011. "Nejsou tam žádné rovinky, takže to není špatné," dodal Ital Christof Innerhofer, stříbrný sjezdař z OH v Soči.

Na druhou stranu se podle některých jede hodně pomalu. "Z tréninků je jasné, že to bude dost jednoduchý závod. Sjezdu říkáme sjezd, protože musíme jet až 160kilometrovou rychlostí. Když vidím, že jedu celou dobu pod 100 kilometrů v hodině, tak si asi dost lidí řekne: 'Je tohle vůbec sjezd?' To je trochu smutné, že tady jezdíme pomaleji než v Evropě při Super G," zamrzelo Itala.

Sjezdovka, kterou navrhnul švýcarský olympijský šampion z roku 1972 Bernhard Russi, je 2,8 kilometru dlouhá a jsou na ní čtyři skoky. Na těch největších by sjezdaři měli letět vzduchem 50 až 60 metrů. Jansrud s Innerhoferem s tím až tak nesouhlasí. "Tohle je víc než přijatelný olympijský sjezd. Je to až možná moc rychlé, protože tu jsou velké skoky, ale díky tomu je to také zábavné," řekl Nor.

V neděli se v Čongsonu jede superobří slalom, v němž bude olympijský vítěz Jansrud znovu patřit k hlavním adeptům na vítězství.

Výsledky SP v sjezdovém lyžování v Čongsonu

Muži - sjezd: 1. Jansrud (Nor.) 1:41,38, 2. Paris (It.) -0,20, 3. Nyman (USA) -0,41, 4. Fill (It.) -0,47, 5. Feuz (Švýc.) -0,49, 6. Striedinger (Rak.) -0,52, 7. Janka (Švýc.) -0,58, 8. Théaux (Fr.) -0,66, 9. Baumann (Rak.) -0,78, 10. Fayed (Fr.) -0,80.

Průběžné pořadí sjezdu (po 7 z 10 závodů): 1. Svindal (Nor.) 436 b., 2. Fill 365, 3. Jansrud 327, 4. Théaux 301, 5. Fayed 273, 6. Janka 252.

Průběžné pořadí SP (po 26 z 44 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 969, 2. Svindal 916, 3. Kristoffersen (Nor.) 871, 4. Jansrud 735, 5. Fill 504, 6. Théaux 480, ...101. Krýzl (ČR) 28.

Zdroj
ČTK, zpravy.rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články