Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Strachová v Mariboru vedla, šanci na triumf jí ale vzalo počasí

Maribor (Slovinsko) - Šárka Strachová přišla o šanci bojovat o vítězství v dobře rozjetém slalomu Světového poháru v Mariboru. Závod, ve kterém české reprezentantce po nekompletním úvodním kole patřilo dělené první místo, byl totiž kvůli zhoršující se trati zrušen.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK/AP

"Ačkoli jsem byla na vedoucí pozici, myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Trať byla příliš rozbitá a případné zranění nestojí za to," uvedla Strachová. Svoji jízdu na měkké trati zvládla dobře a hodnotila pozitivně. "Odjíždím z Mariboru s dobrým pocitem. Když už ne s bednou, tak aspoň něco," dodala.

Pro závod v Mariboru byla Strachová jednou ze dvou slalomářek, která zastupovala závodnice při jednání s organizátory a lyžařskou federací FIS. O regulérnosti slalomu se diskutovalo už před startem po prohlídce. "Závodnice byly proti, aby se to konalo. Poslala jsem ten názor dál a i většina trenérů byla proti, ale FIS se nakonec rozhodlo, že se bude startovat," popsala Strachová dění před slalomem.

Na kvalitě sjezdovky se podepsalo teplé počasí a déšť a když sedm z 25 závodnic, které stihly odstartovat, nedokončilo, ředitel závodu Atle Skaardal rozhodl o ukončení. O případném náhradním termínu zatím Mezinárodní lyžařská federace neinformovala.

Strachová tak přišla o možnost zaútočit na třetí vítězství v závodě SP v kariéře a první od roku 2009. Mistryně světa z roku 2007 a třetí žena průběžného hodnocení slalomu v probíhající sezoně totiž v prvním kole využila nízkého startovního čísla a časem 49,60 se dělila o vedení se Švýcarkou Wendy Holdenerovou. "S jízdou jsem velmi spokojená, minimálně to byl dobrý trénink," řekla Strachová.

"Ale nebyla to trať na dobrý pocit. I jednička měla rozbité brány a byl to boj," řekla Strachová. Potěšená byla z toho, že jela rychle i na změklé a nepříliš strmé trati, na což se zaměřovala v tréninku. "S tím jsem spokojená a ověřila jsem si, že to funguje," řekla třicetiletá slalomářka.

Před Petrou Vlhovou měly náskok devíti setin, další Slovenka Veronika Velez-Zuzulová ztrácela na čtvrtém místě tři desetiny, zatímco vedoucí závodnice hodnocení slalomu Frida Hansdotterová ze Švédska byla o 44 setin pátá.

Strachová už po své jízdě stihla rozdat rozhovory a odjela na hotel. "Vyšlapat se na kole a připravovala jsem se na druhé kolo," řekla. O zrušení závodu ji informoval její rakouský trenér Klaus Mayrhofer. "Bylo to velmi dobré rozhodnutí. Kolem čísla dvacet už to bylo téměř nesjízdné a riziko zranění bylo příliš vysoké," řekla.

Další slalom Světového poháru je v plánu až za více než měsíc 6. března ve slovenské Jasné. "Pevně doufáme, že se zrušený závod podaří někde nahradit a třeba v Jasné by mohly být dva slalomy," uvažovala Strachová, kterou nyní čeká návrat k tréninku do Rakouska. "Bude čas na trénink a kvalitní odpočinek se vsuvkou ve Stockholmu," zmínila svůj únorový start v paralelním závodu SP.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články