Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Strachová trénovala v Chile s myšlenkami na olympijskou medaili

Brno - Nejlepší současná česká lyžařka Šárka Strachová se vrátila z vydařené čtyřtýdenní přípravy na sněhu v Chile. Na svazích v Jižní Americe vedle tréninků také závodila, a to i ve sjezdu, kterému se věnovala kvůli ambicím na případný olympijský úspěch nejen v oblíbeném slalomu, ale i v kombinaci. Po návratu měla radost, že po loňských vážných zdravotních peripetiích je znovu zcela v pořádku a náročnou přípravu mohla absolvovat bez omezení.

Šárka Strachová
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Strávili jsme 27 dnů na sněhu, každý den byl kvalitní trénink. Pociťuji klasickou a zdravou únavu. Není v ní nic bolavého," řekla Strachová. "Podmínky k lyžování jsme našli v Chile excelentní," dodala a vyjádřila maximální spokojenost i s předchozí pestrou letní přípravou pod vedením rakouského trenéra Klause Mayrhofera. "Podobný styl jsme rozjížděli už loni. Ale kvůli mým zdravotním problémům jsme jej před rokem nedokončili," uvedla Strachová.

Její loňskou přípravu přerušila operace nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém, který v jejím těle způsobil metabolický rozvrat. "Letos jsme trénovali po čtyři měsíce vždy patnáct dní v kuse. Poslední týdny jsem už hodně žvýkala, rytmus byl hodně podobný a tréninky se opakovaly. Už jsem se těšila na lyže a změnu tréninkové náplně," vrátila se slalomářská mistryně světa z roku 2007 k letní přípravě.

V Chile si trénink na sněhu užila a absolvovala i dva závody ve sjezdu, a po jednom v obřím slalomu a kombinaci. "Sjela jsem si přesně to, co jsem měla v plánu. Potvrdila jsem si, že mě baví i rychlé disciplíny a ráda si ve sjezdu i skočím. Abych se dostala do pohody v rychlosti, tak musím i závodit," poznamenala Strachová. Přiznala ale, že si při prvních sjezdech počínala na skocích opatrněji. Postupně ale získávala jistotu. "Je to větší adrenalin než při slalomu," usmála se česká lyžařka.

Cílem navíc bylo nejen zažít si rychlostní disciplíny, kterým se v posledních třech letech příliš nevěnovala. "Potřebovala jsem si kvůli nasazení v závodech vyjet body," podotkla Strachová. Na olympijských hrách v Soči se chce zaměřit vedle slalomu i na kombinaci. Proto potřebuje sbírat body pro lepší nasazení pro sjezd.

Je nám líto, video expirovalo.
Strachová se vrátila z přípravy na jižní polokouli

Olympijské hry jsou v nadcházející zimě jasný cíl. V samotné sezoně si chce Strachová připravit půdu pro případný úspěch, bude ale podle ní složité načasovat formu právě na Soči. "Čeká mě postupně řada závodů, které budou důležité i pro olympiádu. Sezona je od konce října do poloviny března, což je neskutečně dlouho. Nemůžeme se jako atleti soustředit pouze na hlavní závod roku. Důležité bude rozvrhnout síly a opatrně s nimi nakládat, abychom nepřestřelili začátek sezony," řekla.

"Ale chtěla bych se dostat v průběhu sezony co nejčastěji na stupně vítězů. A do olympiády chci vstupovat s tím, že mám reálnou šanci na medaili. Umístění do desítky už mám tolik, že další nepotřebuji. Ale všechno uvidíme až podle toho, jak bude sezona probíhat," uvedla Strachová. Nyní má v plánu odpočinek a v dalším týdnu se podle sněhových podmínek vydá za dalším lyžařským tréninkem do Rakouska.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články