Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sjezd v Lenzerheide byl zrušen, malé glóby získali Vonnová a Svindal

Lenzerheide - Lyžaři Aksel Lund Svindal a zraněná Lindsey Vonnová získali malé křišťálové glóby za celkové vítězství ve světovém poháru ve sjezdu. Finálové závody v nejrychlejší disciplíně pořadatelé ve švýcarském Lenzerheide museli po opakovaných odkladech zrušit kvůli mlze. Americká sjezdařka uhájila minimální náskok před Tinou Mazeovou a získala rekordní 17. křišťálový glóbus v kariéře. Norský lyžař ovládl pořadí sjezdu vůbec poprvé, druhého Klause Krölla z Rakouska nechal za sebou o 58 bodů.

Sjezd v Lenzerheide byl zrušel kvůli mlze
zdroj: AP autor: Laurent Gillieron

Kvůli špatné viditelnosti v cílovém prostoru byl start finálových závodů několikrát posunut a po čtyřech hodinách byl definitivně zrušen. Vonnová tak o jediný bod porazila slovinskou suverénku sezony Mazeovou, získala celkově 17. glóbus a v čele historického pořadí odsunula na druhé místo Rakušanku Annemarie Moserovou-Pröllovou. Americká lyžařka má na kontě čtyři tituly za celkový triumf, šest glóbů za sjezd, čtyři za super-G a tři za kombinaci.

Osmadvacetiletá Vonnová, která nezávodí od vážného zranění na mistrovství světa, podobnou situaci ve finále SP v Lenzerheide už jednou zažila, ovšem z druhé strany. V roce 2011 totiž po odvolání superobřího a obřího slalomu byla v konečném hodnocení celkového seriálu o tři body druhá za Němkou Mariou Höflovou-Rieschovou.

Pro Svindala měl zisk devátého glóbu v kariéře hořkosladkou příchuť. V průběžném pořadí celkového hodnocení totiž přišel o možnost snížit ztrátu na vedoucího Rakušana Marcela Hirschera, na kterého na druhé příčce tři závody před koncem ztrácí 149 bodů. "Mám z toho smíšené pocity. Samozřejmě jsem rád, že jsem získal svůj první glóbus ve sjezdu, ale je mi líto, že jsem přišel o velkou šanci získat hodně bodů v celkovém hodnocení," uvedl Svindal.

Ačkoli Nor teoretickou šanci na celkové prvenství ještě neztratil, Hirscherovi už pogratuloval. "Naprosto si svůj druhý velký glóbus zaslouží, měl skvělou sezonu. Ale i já jsem s touhle zimou spokojen," uvedl třicetiletý olympijský vítěz v super-G. Jury zrušení závodu nevyčítal: "Bylo to správné rozhodnutí. Podmínky byly opravdu hodně špatné."

Mazeovou pro změnu zrušení sjezdu připravilo o šanci, aby jako první žena ovládla v jedné sezoně všechny disciplíny. Devětadvacetiletá vítězka celkového pořadí SP už totiž získala malý glóbus za obří slalom a vede i průběžném pořadí slalomu a superobřího slalomu.

Svindal ziskem malého glóbu navázal na letošní titul mistra světa ve sjezdu a rozšířil sbírku úspěchů, ve které už má dva velké glóby za prvenství v celkovém hodnocení SP v letech 2007 a 2009 a čtyři malé za superobří slalom a po jednom za kombinaci a obří slalom.

Pořadí SP ve sjezdovém lyžování po zrušení posledního sjezdu:

Konečné pořadí sjezdu mužů (po 8 závodech): 1. Svindal (Nor.) 439 b., 2. K. Kröll (Rak.) 381, 3. Paris 378, 4. Innerhofer (oba It.) 370, 5. Reichelt (Rak.) 290, 6. Guay (Kan.) 267.

Průběžné pořadí SP (po 32 z 35 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 1375, 2. Svindal 1226, 3. Ligety (USA) 922, 4. Neureuther (Něm.) 848, 5. Kostelič (Chorv.) 840, 6. Pinturault (Fr.) 730, ...87. Krýzl 46.

Konečné pořadí sjezdu žen (po 7 závodech): 1. Vonnová (USA) 340, 2. Mazeová (Slovin.) 339, 3. Höflová-Rieschová (Něm.) 272, 4. Cooková (USA) 244, 5. Gutová (Švýc.) 228, 6. Weiratherová (Licht.) 224, ...43. Křížová 3.

Průběžné pořadí SP (po 33 z 36 závodů): 1. Mazeová 2254, 2. Höflová-Rieschová 1065, 3. Fenningerová (Rak.) 984, 4. Mancusová (USA) 835, 5. Vonnová 740, 6. Rebensburgová (Něm.) 737, ...57. Záhrobská 109, 115. Křížová 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články