Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vonnová nedokončila sjezd ve Val d'Isère, super-G ve Val Gardeně vyhrál Svindal

Val d'Isère (Francie) - Vítězná série Lindsey Vonnové v rychlostních závodech světového poháru v této sezoně skončila ve sjezdu ve Val d'Isère. Po dvou "sjezdařských" triumfech v kanadském Lake Louise před dvěma týdny dnes americká obhájkyně velkého i malého glóbu skončila po pádu otřesená v ochranných sítích. Z prvenství se radovala Švýcarka Lara Gutová. Superobří slalom ve Val Gardeně vyhrál o více než sekundu Aksel Lund Svindal, čímž si upevnil celkové vedení v seriálu. Nor, který za necelé dva týdny oslaví třicáté narozeniny, si v této sezoně připsal už páté umístění na stupních vítězů v rychlostních disciplínách.

Lindsay Vonnová
zdroj: Isifa

Vonnová je suverénně nejlepší sjezdařkou posledních let a v SP ovládá hodnocení této disciplíny od roku 2008. I letos začala skvostně, jenže ve Val d'Isère její naděje zhasly už po pár brankách. Na trati ji rozhodila nerovnost, skončila na sněhu a z pádu se pak dlouho sbírala. Do cíle nakonec dojela na lyžích, ale s novináři se o svém stavu ani rozpoložení nechtěla bavit. "Je v pohodě. Uvidíme, jak se bude cítit zítra, ale očekávám, že super-G pojede," řekl šéftrenér ženské reprezentace USA Alexander Hödlmoser.

Podle předběžných informací by měla být osmadvacetiletá Američanka a čtyřnásobná celková vítězka SP za posledních pět let v pořádku a nic by jí nemělo bránit absolvovat v sobotu super-G. Oba letošní superobří slalomy Vonnová rovněž ovládla.

Sjezd, který byl zkrácen kvůli varování před silným větrem, vyšel Švýcarkám. Gutová se radovala z třetího triumfu v kariéře a "bronzová" byla její kolegyně Nadja Kamerová. Mezi švýcarské lyžařky se vklínila překvapivě Leanne Smithová, jež zastoupila favorizovanou krajanku Vonnovou.

Jednadvacetiletá Gutová potvrdila pověst velkého talentu. Už v 17 letech získala ve stejném francouzském středisku stříbro na mistrovství světa 2009 a dnes poprvé v SP vyhrála sjezd. Pomohlo jí k tomu startovní číslo dvě a čistá trať. "Letos jezdím dobře, cítím se dobře a už v minulém závodu ve Svatém Mořici jsem cítila, že stupně se blíží," řekla Gutová, která byla před dvěma lety při tomto sjezdu třetí. "Věděla jsem, že tady mi to sedí a že to mohu zopakovat. Škoda, že tady není mistrovství světa," litovala. V čele seriálu zůstala Slovinka Tina Mazeová, která si pojistila velký náskok 12. místem.

Aksel Lund Svindal
zdroj: Getty Images

Ligety skončil až dvacátý

Za vítězem ve Val Gardeně Svindalem skončili Italové - Matteo Marsaglia ztratil 1,07 sekundy, Werner Heel byl ještě o dalších pět setin pomalejší. Největší Svindalův konkurent ve světovém poháru Američan Ted Ligety, vítěz dvou obřích slalomů, byl o 2,39 pomalejší, což mu vyneslo až dvacáté místo.

Svindal vyhrál superobří slalom v tomto italském středisku podruhé a celkově zaznamenal devatenácté vítězství v kariéře. Překonal tak o jeden triumf krajana Lasseho Kjuse a jen dvě výhry ho dělí od Kjetila Andreho Aamodta, aby se mu vyrovnal jako nejlepšímu Norovi co do počtu výher v SP.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články