Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Bankovo vykloubené rameno si vyžádá operaci a pauzu

Vail - Zdravotní peripetie sjezdaře Ondřeje Banka nekončí. Český lyžař si ve středečním druhém tréninku na sjezd světového poháru v Beaver Creeku vykloubil rameno, dnes ho čeká operace a poté zhruba měsíční závodní pauza. Bank upřesnil prvotní informace, že dnešní vyšetření ve Vailu prokázalo poškození vazů. "To se naštěstí nepotvrdilo. Všechny jsou v pořádku, což je dobrá zpráva. Jinak by to byl průšvih," řekl Bank. Při tréninku jel ještě chvíli i s vykloubeným ramenem, ale po několika brankách zastavil. Vyšetření odhalilo poškození kloubní jamky.

Ondřej Bank
zdroj: ČT4

"Odlomil se kousek kloubní jamky, je tam malá prasklina, naštěstí se neodlomil úplně," vylíčil Bank. Operaci zvolil na radu lékařů. "Říkali, že pro závodního lyžaře je nejlepší řešení to okamžitě operovat, tak jsem se rozhodl do toho jít," uvedl. Zákrok v plné narkóze podstoupí ještě dnes, podle lékařů by však mohl být už večer propuštěn. "Nemělo by to být nic složitého," uvedl Bank.

I vinou předchozích zdravotních problémů nebyly jeho výkony zkraje sezony dobré, ale postupně se zlepšoval. V prvním tréninku na úvodní sjezd v Beaver Creeku zaostal za nejrychlejším lyžařem na 33. místě jen o 2,76 sekundy.

Téměř celou loňskou sezonu Bank promarodil

"Už je to i na mě moc," přiznal Bank, že mu hlavou prolétly i myšlenky, jestli má ještě cenu se dál snažit. Když mu lékaři řekli, že by za dva týdny už mohl zase začít lyžovat, zůstal nakonec pozitivní. "Do závodů bych se mohl vrátit do měsíce, což je docela v pohodě."

Téměř celou loňskou sezonu vynechal kvůli následkům dosud neznámého vážného onemocnění, při kterém mu šlo o život. Ve své kariéře už prodělal mnoho zranění včetně několika zlomenin. Letos se dvaatřicetiletý lyžař, který by měl na MS ve Schladmingu obhajovat páté místo v kombinaci, vrátil na svahy po třítýdenním výpadku v přípravě, neboť na soustředění v Chile si zlomil na několikrát čelist.

"Makal jsem na tuhle sezonu nejvíc v životě, nikdy jsem nebyl poctivější v tréninku. Fyzičku mám dobrou a byla by škoda to nevyužít," řekl Bank. "Už to začínalo být dobré, dostával jsem se i do dobré techniky, takže tohle je další zdržení a nepříjemnost," konstatoval. Motivací pro něj je únorové MS ve Schladmingu. "Upnu se na ten šampionát," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články