Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Janka se vítězstvím ve sjezdu dostal do čela světového poháru

Garmisch-Partenkirchen (Německo) - Švýcarský lyžař Carlo Janka vyhrál sjezd ve finále světového poháru v německém Garmisch-Partenkirchenu a tři závody před koncem sezony vystřídal v čele celkového pořadí Rakušana Benjamina Raicha. Olympijský vítěz v obřím slalomu Janka porazil jen o dvě setiny Rakušana Mario Scheibera, třetí skončili další Švýcar Patrick Küng a Kanaďan Erik Guay. Již před závodem bylo jasné, že nejlepším sjezdařem sezony je Švýcar Didier Cuche, který byl dnes osmý. Poslední ženský sjezd ovládla Němka Maria Rieschová a udržela si teoretickou naději, že by ještě mohla celkově předstihnout Američanku Lindsey Vonnovou.

Janka po pátém vítězství v sezoně vede v celkovém pořadí před Raichem o 54 bodů. "Věděl jsem, že pokud chci promluvit do konečného hodnocení, musím na stupně vítězů. Před točivými disciplínami potřebuji nabrat náskok," řekl třiadvacetiletý Janka. Do konce seriálu zbývá odjet super-G, obří slalom a slalom, přičemž Raich, který sjezd nejel, je silnější v technických disciplínách. Janka musí uspět ještě v superobřím slalomu, protože pak už má šanci na body jen v obřím slalomu. Při slalomu už bude jen divákem.

"Carlo jezdí neuvěřitelně, ale já pořád doufám, že Benni (Raich) nakonec dokáže celkově vyhrát," uvedl Scheiber, kterému těsně unikl první triumf v kariéře. "Před sjezdem jsem viděl šance obou padesát na padesát, ale teď věřím víc Carlovi," oponoval pod svahem Jankův zkušený krajan Cuche.

Raich, vítěz světového poháru z roku 2006, sahal po triumfu také v minulé sezoně, ale nakonec ho o dva body porazil Nor Aksel Lund Svindal. Rakouský tým musí překousnout další neúspěch. Po olympiádě ve Vancouveru, na které vyšli muži bez medaile, poprvé od sezony 1991/1992 nevyhrál rakouský lyžař v sezoně ani jeden sjezd.

Dvojnásobná olympijská vítězka Rieschová vyhrála sjezd podruhé v sezoně a počtvrté v kariéře. Na domácí sjezdovce Kandahar, kde trénuje, porazila druhou Vonnovou o 48 setin a snížila její náskok v čele SP na 225 bodů. Ve čtvrtečním obřím slalomu musí ztrátu srazit pod hranici 200 bodů, jinak už bude moct Američanka slavit. "Když je za mnou Lindsey skoro o půl sekundy, tak už to něco znamená. Mám radost, že se mi povedlo vyhrát doma, kde znám každou vlnu. Takové vítězství je nejsladší," prohlásila Rieschová po 14. triumfu v seriálu.

Křišťálový glóbus za sjezd získala Vonnová potřetí za sebou s velkým předstihem před finále, neboť vyhrála šest z osmi celkových závodů. Navíc v královské disciplíně získala i olympijské zlato.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články