Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cuche vyhrál sjezd v Kvitfjellu a má malý křišťálový glóbus

Kvitfjell (Norsko) - Švýcarský lyžař Didier Cuche vyhrál sjezd světového poháru v Kvitfjellu a stal se po letech 2007 a 2008 potřetí držitelem malého křišťálového glóbu v této disciplíně. Cuche si tak alespoň trochu spravil náladu po nevydařené olympiádě, když dnes téměř o půl sekundy porazil Nora Aksela Lunda Svindala. Třetí skončil Klaus Kröll z Rakouska. Jediný český lyžař na startu Petr Záhrobský ztratil na vítěze 2,31 sekundy a obsadil 37. místo.

Pětatřicetiletý Cuche, který jako favorit skončil na hrách ve Vancouveru ve sjezdu až šestý, si připsal třetí výhru v sezoně a v celkovém hodnocení disciplíny ho už nikdo nemůže před posledním závodem předstihnout. Ani jeho nejbližší pronásledovatel a krajan Carlo Janka, dnes šestý sjezdař. "Že jsem vyhrál počtvrté za sebou některý z glóbů, to ukazuje na mou stabilní výkonnost," prohlásil Cuche, který loni kraloval superobřímu slalomu. "Je mi ale pořád líto, že se mi nedařilo na olympiádě, ale na tento dnešní výkon jsem pyšný," dodal. Přiznal, že byl ale hodně nervózní. "Tak půl hodiny před startem, ale pak jsem se uklidnil a jel velmi dobře," uvedl.

Svindal, olympijský vítěz v super-G, si z porážky nic nedělal a užíval si slávu na domácí půdě. "Bylo skvělé lyžovat za takových podmínek doma po úspěšné olympiádě," pochvaloval si Svindal i slunečné počasí. "Didier (Cuche) byl dnes skvělý a nedal se porazit," uznal Svindal.

Weibrecht se zranil, finále SP mu uteče

Nedařilo se olympijskému vítězi Didieru Défagovi rovněž ze Švýcarska, který obsadil čtrnácté místo, dokonce vůbec nebodoval vedoucí muž celkového pořadí světového poháru Rakušan Benjamin Raich, který prohrál o místo i se Záhrobským. Před nedělním superobřím slalomem a finálovým víkendem v Garmisch-Partenkirchenu tak má náskok pouhých 70 bodů na Janku.

Dnešní sjezd byl zhruba na patnáct minut přerušen kvůli nehodě Andrewa Weibrechta, který dramaticky upadl po dlouhém skoku v horní části trati a skončil v ochranných sítích. Při vyšetření v nemocnici se ukázalo, že si vykloubil rameno. Americký tým později oznámil, že nečekaný bronzový medailista z olympijských her kvůli tomu přijde o finále SP za týden v Ga-Pa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články