Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Vonnová potřetí za sebou vyhrála SP ve sjezdu

Crans Montana (Švýcarsko) - Americká lyžařka Lindsey Vonnová potřetí za sebou vyhrála Světový pohár ve sjezdu. Malý křišťálový glóbus jí vynesl triumf v dnešním závodě ve švýcarské Crans Montaně. Nejrychlejší disciplínu ovládla pětadvacetiletá Vonnová pošesté ze sedmi závodů v této sezoně SP. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka Dana Marková při svém třetím startu v SP obsadila poslední, 46. místo.

Vonnová si v předposledním sjezdu seriálu připsala celkem desáté vítězství v sezoně a navázala na triumfy z let 2008 a 2009, kdy zároveň ovládla konečné pořadí SP. Celkový triumf má na dosah i letos, protože na prvním místě průběžné klasifikace má pět závodů před koncem náskok 197 bodů před druhou Marií Rieschovou z Německa.

"Docela se mi ulevilo, že jsem titul udělala už tady. Ale rozhodně mám v plánu ještě mnohem víc," řekla Vonnová, která už v této sezoně získala malý křišťálový glóbus za triumf v superobřím slalomu a ovládla také pořadí superkombinace. Svou nadvládu navíc potvrdila ziskem zlata ve sjezdu a bronzu v superobřím slalomu na olympijských hrách ve Vancouveru.

Závod ovlivnily rozmary počasí

Už v pátek byl v Crans Montaně zrušen závod v superkombinaci a rozmary počasí výrazně ovlivnily i dnešní sjezd. Výhodu tak získaly závodnice s vysokými startovními čísly, protože už nemusely jet v mlze a hustém sněžení. "Nahoře byl navíc silný vítr, se kterým jsem hodně bojovala. Ale někdy potřebujete trochu štěstí, tak to v lyžování prostě chodí," řekla Vonnová.

Pro druhé místo si tak dojela se ztrátou jedné setiny Italka Johanna Schnarfová, která na trať vyjela s číslem 32. Třetí skončila domácí Marianne Abderhaldenová (startovní číslo 35) a čtvrtá byla Slovinka Maruša Ferková (42). Spolufavorizovaná Maria Rieschová tak skončila až šestá. "Je to k vzteku. Už před závodem jsem věděla, že mám malou šanci vyhrát Světový pohár. A teď je ještě menší, vypadá to špatně," konstatovala Rieschová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články