Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Čeští olympionici si za medaile rozdělí 7 milionů

Vancouver - Téměř sedm milionů korun rozdělí Český olympijský výbor mezi sportovce a realizační týmy, kteří získali na hrách ve Vancouveru medaile. Češi vybojovali v Kanadě šest cenných kovů, o polovinu z nich se postarala rychlobruslařka Martina Sáblíková. Další odměny půjdou do týmu běžeckého lyžování, který získal dvě bronzové medaile. Za třetí místo ve slalomu si peníze zaslouží i Šárka Záhrobská, její úspěch přinesl Česku medaili z alpského lyžování po 26 letech. ČOV za medaile vyplatí na prémiích celkem 6 780 000 korun. Původně však počítal se sumou zhruba o milion vyšší.

Dvaadvacetiletá dvojnásobná olympijská šampionka Sáblíková si zajistila odměnu v souhrnné výši 3,4 milionu korun – 1,5 milionu za každé zlato a 400 tisíc za bronz. Její realizační tým, který tvořili trenér Petr Novák a doktor Libor Macek, si rozdělí dalších 1,2 milionu korun.

Druhým nejúspěšnějším českým sportovcem byl běžec na lyžích Lukáš Bauer, jenž se na stupně vítězů prosadil individuálně a k třetímu místu pomohl i štafetě. Za osobní bronz si na konto připíše 400 tisíc korun, stejně jako sjezdařka Šárka Záhrobská, za týmové třetí místo pak 195 tisíc korun. Tutéž sumu dostanou i zbývající členové bronzové štafety Martin Jakš, Jiří Magál a Martin Koukal. Realizační týmy ve všech případech získají 200 tisíc korun.

Předseda ČOV Milan Jirásek

0"Bez problémů jsme se vešli i do celkového rozpočtu na olympijské hry, který byl 36 milionů."


Přestože byla olympiáda ve Vancouveru z českého medailového pohledu nejúspěšnější v historii, problém s vyplacením prémií Český olympijský výbor mít nebude. Jeho zástupci totiž v předběžné kalkulaci počítali, že vyplatí osm milionů korun.

Milan Jirásek
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články