Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Sdruženář Churavý má druhou šanci na velkém můstku

Vancouver - Olympijské hry ve Vancouveru vstoupily do své závěrečné čtvrtiny a před sportovci jsou poslední čtyři soutěžní dny. Ve čtvrtek pozná své majitele dalších pět sad medailí. Hlavní českou nadějí bude sdruženář Pavel Churavý, kterého čeká závod na velkém můstku. Představit by se měla také štafeta běžkyň na lyžích. Olympijské dění sledujte živě na ČT2, ČT4 a zpravodajském webu ČT24. Bližší informace najdete na webovém speciálu zoh.cz.

Churavý měl před deseti dny na středním můstku smůlu. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám se spustil z nájezdové věže až na třetí pokus a dobrý vítr si místo něj vybral předskokan. I když dvanáctým místem o tři pozice vylepšil své olympijské maximum, neskrýval po doběhu zklamání. V posledních sedmi závodech Světového poháru totiž pokaždé skončil mezi elitní desítkou, a v generálce na Vancouver dokonce bral stříbro.

Svůj úvodní výsledek z her v Kanadě může Churavý vylepšit na velkém můstku. Za základ považuje kvalitní skok, aby mu neutekli elitní běžci. "Chtěl bych ulítnout a pak letět na běžkách, co to dá," uvedl. Největším favoritem je olympijský vítěz z prvního závodu a suverénní lídr Světového poháru Jason Lamy Chappuis z Francie. Z Čechů se vedle Churavého představí také Aleš Vodseďálek, Miroslav Dvořák a Tomáš Slavík.

Běžkyně na lyžích čeká štafeta na 4x5 kilometrů

České reprezentantky bojují ve Vancouveru s nemocí, Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou dokonce raději vynechaly pondělní sprint dvojic. Ve čtvrtečním závodě by však už chybět neměly. Kvarteto doplní Eva Skalníková a Kamila Rajdlová, která má z českých běžkyň nejlepší formu. Ve skiatlonu dojela na 23. místě.

Zlato z Turína obhajují Rusky, ale hlavními favoritkami jsou Norky v čele s hvězdnou Marit Björgenovou, olympijskou vítězkou z předchozích závodů ve sprintu a skiatlonu. Češky skončily před čtyřmi lety šesté, v jejich sestavě však tehdy byla Kateřina Neumannová. V jediné štafetě této sezony dojela čtveřice Nývltová, Rajdlová, Janečková a Skalníková třináctá.

Vrcholí hokejový turnaj žen

Kanadští fanoušci věří, že se pořadatelská země dočká další zlaté medaile. Útočit na ni budou domácí hokejistky, které ve finále ženského turnaje podle očekávání změří síly s Američankami. Kanaďanky usilují o třetí olympijský triumf po sobě, v semifinále proti Finkám však předvedly vlažný výkon, který by jim v noci ze čtvrtka na pátek nestačil. Hokejistky USA se naopak činily. Po výborném výkonu deklasovaly Švédky 9:1 a vrátily jim senzační vyřazení z Turína. "Jsme tam, kde jsme chtěly být, a teď to bude zajímavé. Jsme připravené bojovat o zlato," řekla americká brankářka Jessie Vetterová.

Finálovým závodem vyvrcholí akrobatické skoky na lyžích mužů, tedy disciplína, v níž před osmi lety získal Aleš Valenta v Salt Lake City zlatou medaili. Krasobruslařský program zakončí před závěrečnou exhibicí volné jízdy žen a v curlingovém turnaji je na programu semifinále obou kategorií.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články