Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Kraus pojede o medaili ve skikrosu, hokejisty čekají Rusové

Vancouver - Čeští sportovci mohou během nedělního programu na olympiádě ve Vancouveru zaútočit na další cenné kovy. O nejvyšší příčky se chce poprat skikrosař Tomáš Kraus, závod na 1500 metrů má před sebou rychlobruslařská olympijská vítězka Martina Sáblíková a na umístění v elitní šestce pomýšlí i sjezdař Ondřej Bank, který se postaví na start odložené superkombinace. Ve stejnou dobu nastoupí hokejisté k poslednímu zápasu ve skupině s Ruskem. Olympijské dění nabízí v přímých přenosech ČT2, ČT4 a zpravodajský web ČT24. Bližší informace najdete na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Na stupně vítězů si dělá zálusk skikrosař Tomáš Kraus. Dvojnásobný mistr světa podřídil olympiádě veškerou přípravu, a i když se mu v sezoně tolik nedařilo, věří, že v neděli zúročí své zkušenosti. "Bude se hodně riskovat. Doufám, že najdu nebo zúročím to, co mám v sobě, a najdu fintu, která rozhodne," uvedl pětatřicetiletý reprezentant před premiérovým skikrosařským kláním v olympijské historii, v němž podle něj může atakovat přední příčky až dvacet závodníků. Vedle Krause bude na startu také Zdeněk Šafář.

V zámoří objevují skikros. Rychlost aut, umění motokrosařů, nebezpečí krotitelů býků - tak popisují nesmlouvavé souboje. "Je to jako by se řidič taxíku v New Yorku pokoušel rychle projet zácpou a nenabourat," přirovnal Daron Rahlves z USA. Ten v roce 2006 ukončil kariéru alpského lyžaře, aby v 36 letech našel novou motivaci. Sám věří, že se dostatečně zotaví ze zranění kyčle z nedávných X-Games. Ve čtyřčlenném finále bude chtít být i jeho týmový kolega Casey Puckett, další zkušený závodník, který rovněž kdysi jezdil v brankách.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Kopřivou

Maximum pro úspěch chtěli udělat i domácí lyžaři, proto odjeli trénovat do střediska Hemlock nedaleko Vancouveru. Zda se trénink v izolaci vyplatil, budou chtít při olympijském závodu zjistit Christopher Delbosco, David Duncan nebo vicemistr světa z roku 2007 a bývalý český reprezentant Stanley Hayer. Olympijská skikrosová premiéra ale nebude jen bojem zámořských lyžařů s Krausem. V této sezoně skvěle jezdí Švýcar Michael Schmid, vedoucí muž Světového poháru, i druhý Rakušan Andreas Matt. Vyhrát ale může úplně někdo jiný, skikros je nevyzpytatelný sport.

V odložené superkombinaci, tedy sjezdu a následném slalomu, pomýšlí Ondřej Bank minimálně na obhajobu šestého místa z Turína. "To je pro mě metou úspěchu a neúspěchu," uvedl Bank, který si navzdory zranění dokázal svými výkony ve Světovém poháru vyjet účast ve finále seriálu. Ve hře budou v neděli i Kryštof Krýzl, Martin Vráblík a Filip Trejbal.

Češi narazí na Rusko

České hokejisty prověří v závěrečném duelu základní skupiny jeden z dvou hlavních favoritů turnaje Rusko v čele s hvězdným Alexandrem Ovečkinem, lídrem kanadského bodování NHL. Jelikož sborná nečekaně podlehla Slovákům, může si český tým v případě očekávané výhry nad Lotyšskem dovolit v nedělním zápase k prvenství ve skupině a přímému postupu do čtvrtfinále i porážku v nastavení.

Úvodní buly mezi Českou republikou a Ruskem bude vhozeno ve 21:00 středoevropského času. O necelých pět hodin později začne s napětím očekávaná bitva mezi domácí Kanadou a USA a v pondělí ráno se uzavře i třetí základní skupina. Hned v úterý se rozjedou boje v předkole play off.

Rychlobruslařky zkusí překvapit a bojovat na 1500 metrů o medaile

Překvapit mohou v závodě na 1500 metrů rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová. "Martina by mohla mít medaili, jen kdyby to ostatní moc nezajely a jí to sedlo stoprocentně. Hlavní bude pětka," řekl na adresu olympijské vítězky z tříkilometrové trati její kouč Petr Novák. Sáblíková se na patnáctistovce v této sezoně dvakrát prosadila ve Světovém poháru na stupně vítězů.

I proto se olympijská šampionka na 3000 metrů Sáblíková nebude na svůj druhý start speciálně připravovat, zatímco pro Erbanovou bude vrcholem her. Sedmnáctiletá rychlobruslařka se ve Vancouveru představila ve velmi dobrém světle na pětistovce i na kilometru a nyní ji čeká trať, na které by měla zajet nejlépe.

"Může se stát, že bude rychlejší než Martina, protože ona se na to bude speciálně připravovat. Led není rychlý a Kája rozbíhala pětistovku rychleji než Nesbittová, která je medailovou aspirantkou. Doufám, že do boje o přední umístění budeme promlouvat," uvedl Novák, podle nějž by na patnáctistovce měly mít výhodu vytrvalkyně oproti sprinterkám.

Biatlonisté mají na programu závody s hromadným startem. Mezi elitní třicítku se dostal jen Michal Šlesingr, mezi ženami bude česká zástupkyně chybět.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články