Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sjezdařka Křížová: Od malička prahnu po rychlosti

Praha – Klára Křížová měla v plánu otevřít olympijský program sjezdařek se ctí, v polovině trati ale chybovala a spadla. Dcera bronzové olympijské medailistky z roku 1984 Olgy Charvátové naštěstí vyvázla bez zranění. "Nedopadlo to podle mých představ, ale nemám se za co stydět," říká Křížová, která se ještě v sobotu spolu se Šárkou Záhrobskou představí ve Whistleru v superobřím slalomu. Další informace nabízí internetový speciál na adrese zoh.cz.

"V duchu jsem cítila velké zklamání. Abych řekla pravdu, svoji jízdu jsem ještě ani neviděla, ale co jsem slyšela, myslím si, že se nemám za co stydět," tvrdí zlínská rodačka. "Bohužel je to olympiáda, musí se jet naplno a já jsem naplno jela. Že to nevyšlo, to se nedá nic dělat," dodává dvacetiletá sjezdařka.

Na zledovatělé a dlouhé trati svou jízdou odstartovala sérii pádů, které provázely dámský sjezd. "Měly jsme jen jeden trénink, ještě s tím, že byl půlený, takže jsme neměly ani jednu jízdu v kuse," říká Křížová. "To byla chyba," dodává.


"V půlce, kdy jedete až devadesát kilometrů za hodinu, jsem měla unavené nohy, což se také na mém pádu podepsalo. Nerovnost trati byla hodně nepříjemná," stěžuje si dvacetiletá sjezdařka, která na hrbolaté sjezdovce nezvládla při přechodu ze sluníčka do stínu pravotočivou zatáčku.

Večer před startem už Křížová věděla, že bude ženský olympijský program zahajovat, jak jinak než s číslem jedna. "Byla to pro mě docela velká pocta," říká. Její maminka, bronzová medailistka ze sjezdu v Sarajevu, se tomu jen zasmála. "A dodala, ať si to užiju a jedu s klidnou hlavou," doplňuje Křížová.

Jak sama říká, rodiče ji do lyžování nikdy nenutili. "Naši se snažili mě od malička naučit každý sport, i když k lyžování jsem měla trochu blíž. Já i sourozenci máme takovou všestrannost," myslí si Křížová, která podle svých slov odjakživa prahne po rychlosti. "Když mi bylo patnáct, naši mi dokonce pořídili malou motorku. Vždycky jsem měla raději delší a rychlejší oblouk než ten točitější, slalomový," říká.

Křížová už si zvykla, že na závodech potkává ty nejlepší lyžařky. "Svůj první světový pohár jsem jela, když mi bylo 16 let, a když jsem holky viděla poprvé, trochu se mi klepala kolena," vzpomíná.

"Teď jezdím poháry pravidelně a dá se říct, že všechny holky jsou kamarádky. Je to taková rodina," pochvaluje si Křížová. "Samozřejmě jsou skupinky lidí, kteří se spolu baví víc a naopak míň," dodává. "Nevidíte, že by Američanky či Italky seděly u stolu jen spolu," říká s tím, že více u sebe se drží pouze Rakušanky.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články