Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Norský fenomén Björndalen získal ve vytrvalostním závodě desátou olympijskou medaili

Whistler (Kanada) - Norský biatlonista Ole Einar Björndalen vybojoval ve vytrvalostním závodě na hrách ve Vancouveru jubilejní desátou olympijskou medaili v kariéře. Na dvacetikilometrové trati nestačil pouze na krajana Emila Hegleho Svendsena, který ve Whistleru získal druhý cenný kov po stříbru ze sprintu. O druhou pozici se norský fenomén ve shodném výsledném čase podělil s Bělorusem Sergejem Novikovem, jenž spolu s Rusem Nikolajem Kruglovem jako jediný neminul žádný terč a raduje se z premiérové medaile v individuálních soutěžích. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Björndalen mohl litovat, že celkem dvakrát nezasáhl terč. Při jedné chybě by s přehledem zvítězil a získal by šesté olympijské zlato v kariéře. I tak se fenomenální Nor znovu zapsal do historie - stříbro pro něj znamenalo desátý cenný kov pod pěti kruhy, čímž se stal podle hodnoty medailí druhým nejúspěšnějším sportovcem na zimních olympijských hrách všech dob. "Dneska to byl dobrý závod, to je nejdůležitější. Medaile je jen výsledkem mého skvělého závodu. Dobře jsem běžel, měl jsem formu," pochvaloval si v cíli Björndalen.

Svendsen měl dosud ve sbírce dvě vítězství v individuálních soutěžích z předloňského světového šampionátu v Östersundu, ale z olympiády mu zlato v závodě jednotlivců chybělo. Vítěz vytrvalostního závodu se nemohl dočkat, až bude korunován na stupních vítězů vedle Björndalena. "Budou to nádherné pocity stát s ním na pódiu. Hodně mu dlužím a děkuji mu za to, co pro mě dělal v začátcích mé kariéry," uvedl Svendsen na adresu slavnějšího krajana.

Z českých reprezentantů se nejlépe vedlo Michalu Šlesingrovi, který přes polovinu závodu útočil na umístění v první desítce. Po druhé střelbě dokonce dlouhou dobu figuroval na třetí příčce, ale na posledních dvou položkách pokaždé jednou minul, což ho srazilo na konečné 17. místo. I tak se jedná o doposud nejlepší český výsledek v biatlonových soutěžích ve Vancouveru. "Docela to šlo, ale v posledních dvou kolech už mi scházely síly. Myslím, že jsem vybojoval to, na co jsem měl," uvedl Šlesingr po závodě. Český biatlonista si tak zajistil místo v patnáctikilometrovém závodě s hromadným startem.

Jaroslavu Soukupovi nevyšla úvodní "stojka" a dojel na 30. pozici. Ještě víc se na střelnici trápil Zdeněk Vítek, jenž se po šesti chybách propadl hluboko do pole poražených na 67. příčku. Veteránovi Romanu Dostálovi vynesl debut ve Vancouveru 35. místo. "Dvě chyby na první stojce, to je mi líto. Byl to důsledek toho, že jsem moc chtěl, to se nemělo stát. Mohlo to být veselejší. Není to ono, chtěl jsem do dvacítky," řekl Dostál, někdejší mistr světa z této trati.

Výsledky závodu biatlonistů
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články