Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Sprinterská zlata berou Rus Krjukov a Norka Björgenová

Whistler (Kanada) - Ruský lyžař Nikita Krjukov překvapivě triumfoval ve sprintu klasickou technikou, když ve finálovém finiši porazil krajana Alexandra Panžinského. Bronzovou medaili vybojoval Nor Petter Northug, další z norských reprezentantů a největší favorit Ola Vigen Hattestad skončil na nepopulárním čtvrtém místě. Čeští reprezentanti Dušan Kožíšek s Alešem Razýmem nepostoupili z kvalifikace. Mezi ženami byla nejrychlejší lyžařka Marit Björgenová. Druhá dnes doběhla ve Whistleru Polka Justyna Kowalczyková, třetí byla Slovinka Petra Majdičová, která se dokázala zotavit z těžkého pádu těsně před závodem. Češka Eva Nývltová nepostoupila z kvalifikace o 52 setin sekundy a skončila 33. Informace najdete také na webovém speciálu ČT zoh.cz.

Velký souboj nabídlo hlavně mužské finále, v němž ruský dvojblok Krjukov - Panžinskij odrazil očekávaný nápor tria Norů Northuga, Hattestada a Pettersena. Ten krátce po startu po kolizi s Kazachem Poltaraninem upadl a jeho naděje vyhasly.

Dvacetiletý Panžinskij, nečekaný vítěz kvalifikace, dlouho na trati vládl. Před sjezdem na stadion jej ale Krjukov dostihl a v přímém ruském souboji v cílové rovince nakonec svého o čtyři roky mladšího reprezentačního kolegu těsně předstihl, aby pak společně s ruskou vlajkou nadšeně obíhali celý stadion. "Je to neuvěřitelné. S Nikitou bydlíme na pokoji a trénujeme spolu mnoho let. Takže je to splněný sen stát společně na stupních vítězů," radoval se Panžinskij.

Triumf Krjukova však úplnou senzací není, sprinterský specialista v sezoně na krátkých tratích už třikrát stanul na třetí pozici. Nory bronz Northuga nemohl uspokojit, byť lídr Světového poháru nechal zapomenout na pondělní blamáž, kdy na patnáctikilometrové trati skončil až 41. I tak měl ale Northug ve tváři otrávený výraz.

Trpké zklamání prožil také Hattestad, který loni na MS v Liberci zvítězil ve sprintu jednotlivců i dvojic a dnes se od něj čekal jasný útok na zlato. Švéd Emil Jönsson, vedoucí muž SP v hodnocení sprinterů, skončil v semifinále. Jeho krajan Björn Lind, vítěz olympiády v Turíně, kde se ale jelo volnou technikou, vypadl ještě o kolo dřív. Sprint klasickou technikou měl dnes ve Whistleru olympijskou premiéru.

Kožíšek skončil v kvalifikaci na 35. místě, 67 setin za posledním postupujícím. Ztráta Razýma, který loni ve sprintu volnou technikou na mistrovství světa v Liberci ve velkém finále skončil šestý, byla více než čtyřsekundová. Oba potvrdili, že jim klasické sprinty tolik nesedí.

Majdičová si i přes bolestivé zranění doběhla pro bronz

Mezi ženami od kvalifikace až po finále dominovala Björgenová, která se dočkala prvního olympijského zlata a přidala další cenný kov k bronzu z pondělní volné desítky. "Jsem ráda, že jsem se nakonec rozhodla startovat. Teď mám vše, co se dá vyhrát," zářila v cíli devětadvacetiletá Björgenová, která uvažovala o tom, že sprint vynechá, aby se šetřila na distanční závody. O 1,1 vteřiny dojela druhá Polka Justyna Kowalczyková. Vedoucí závodnice hodnocení Světového poháru si vylepšila dojem z prvního pondělního startu, kdy dojela až pátá.

Hrdinkou dne ale byla bronzová Petra Majdičová. Třicetiletá Slovinka do závodu nastoupila i přesto, že těsně před startem kvalifikace měla při tréninku těžký pád, a pak si v slzách a bolestech s pohmožděným bokem a žebry v první části závodu dojela pro 19. místo. "Když se mi to stalo, myslela jsem si, že je po všem. Mé druhé já však křičelo: Musím bojovat až do konce," uvedla Majdičová ke své nehodě.

Slovinka nakonec přešla přes čtvrtfinále a časem i ze semifinálové rozjížďky. Ve finále se dočkala třetího místa, ale hned po dojezdu padla do rukou slovinských lékařů, kteří ji museli téměř křísit. Po závodě byla naprosto vyčerpaná a paralyzovaná bolestí - na stupně vítězů pro takzvaný květinový ceremoniál se sotva dobelhala a na tiskovou konferenci potřebovala doprovod.

Zranění zkomplikovalo Majdičové už kvalifikaci, ve které měla vybíhat jako třetí, jury jí ale nakonec povolila ošetření a mohla na trať vyrazit až jako poslední závodnice. V tu chvíli už dávno jasně vedla další z adeptek na zlato Björgenová, která kvalifikaci vyhrála před druhou Finkou Aino-Kaisou Saarinenovou a třetí Annou Olsonovou ze Švédska.

Nývltová dopadla podobně jako ve Světovém poháru, kde letos byla už dvakrát v kvalifikaci první nepostupující závodnicí. Nývltovové vyřazovací boje unikly o tři místa a 52 setiny sekundy.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články