Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rychlobruslařka Erbanová skončila ve sprintu na 500 m třiadvacátá

Vancouver - Sedmnáctiletá rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila při premiéře na olympijských hrách v závodu na 500 metrů 23. místo. Vítězkou se stala Korejka I Sang-hwa, která porazila o pouhých pět setin favorizovanou Němku Jenny Wolfovou. "Všichni kamarádi vyhrávají medaile, tak jsem
byla trochu pod tlakem a měla jsem trochu obavy," uvedla dvacetiletá Korejka. Wolfová v cíli neskrývala zklamání, podle papírových předpokladů totiž byla největší favoritkou, v této sezoně vyhrála všech osm závodů světového poháru. "Chtěla jsem zlato, ale získat olympijskou medaili je nejvíc, o čem jako dítě sníte. Teď ji mám a můžu být pyšná," konstatovala čtyřnásobná mistryně světa, které dosud olympijská medaile ve sbírce chyběla. Další informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Druhá nejmladší členka české výpravy Erbanová zajela v první jízdě čas 39,36 sekundy a zařadila se na průběžnou 25. pozici. Souboj se svou soupeřkou Jekatěrinou Ajdovovou z Kazachstánu prohrála o 34 setin. Ve druhé jízdě se bývalá hokejistka z Vrchlabí, která byla původně až třetí náhradnicí pro olympijský sprint, zlepšila na 39,32. Před zraky své tréninkové kolegyně a čerstvé olympijské vítězky Martiny Sáblíková tentokrát porazila Erbanová i svou rivalku I Po-na z Koreje a posunula se v konečném pořadí o dvě příčky výš.

"Bylo to super. Přiznám se, že jsem byla dost nervózní, ale teď jsem hodně spokojená," řekla Erbanová novinářům. Za sebou nechala 13 rychlobruslařek, přestože do závodu nastupovala jako držitelka 36. času, tedy nejhoršího ze všech přihlášených. Večer před olympijským debutem Erbanová navzdory nervozitě usnula dříve než její spolubydlící Martina Sáblíková. "To je sice pravda, ale já většinou večer nervózní nejsem. To jsem samý vtípek. Jak se ale ráno probudím, tak musím mít vše minutu od minuty postavené," usmívala se česká reprezentantka.

Do závodu se snažila jít v klidu. "Když má člověk velký strach, tak to většinou zkazí. Věděla jsem, že jsem časem poslední závodnice a brala jsem to jako premiéru. Jako zkoušku před dalšími závody," uvedla Erbanová, kterou čeká ještě kilometr a patnáctistovka, kde má vyšší ambice.

Spokojen s výsledkem i výkonem Erbanové byl i trenér Petr Novák. Jen litoval toho, že udělala ve druhé jízdě v nájezdu do druhé zatáčky chybu. "Kdyby ji neudělala a nezabrzdila, tak jela druhou jízdu pod 39," řekl Novák. Mohla by tak ohrozit i svůj osobní rekord 38,90 sekundy, který zajela v prosinci v Salt Lake City.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články