Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olympiáda se halí do černé. Gruzínský sáňkař zemřel při tréninku

Vancouver - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili podlehl zraněním, které utrpěl při nehodě v tréninku na olympijské dráze ve Whistleru. Krátce před slavnostním zahájením uvažovala gruzínská výprava o tom, že z her odstoupí, nakonec však bude pokračovat. Jednadvacetiletý Kumaritašvili ve vysoké rychlosti těsně před koncem vylétl z ledového koryta a zátylkem a zády narazil do nechráněného ocelového nosníku přemostění trati. Tu už dříve někteří závodníci a funkcionáři kritizovali kvůli její extrémní rychlosti a nebezpečnosti. Další informace nabízí speciál ČT k ZOH Vancouver 2010 www.zoh.cz.

Fyzioterapeut německých sáňkařů Klaus Alt řekl, že za nehodou byla jezdecká chyba. Zdravotníci se Gruzínce snažili na místě oživit masáží srdce a umělým dýcháním. Poté byl přenesen do sanitky a následně transportován vrtulníkem do nemocnice ve Whistleru. Lékaři ale mladému sportovci již nedokázali pomoci. 

Mezinárodní olympijský výbor zhruba hodinu po hrozivě vypadající nehodě informoval o závodníkově smrti. "Je to tragédie. Naše první myšlenky jsou s jeho rodinou a jeho týmem. Vrhá to tragický stín na zahájení her, na které jsme se tolik těšili," řekl viceprezident MOV Bach s tím, že zahajovací ceremoniál se kvůli tragické události rušit nebude.

Po tragické nehodě byl zbytek tréninku zrušen. Do 3:00 SEČ se má rozhodnout, zda sáňkařské soutěže pod pěti kruhy začnou v sobotu, jak bylo naplánováno.


Nehodou gruzínského jezdce tak vyvrcholila série incidentů na dráze, která je považována za nejrychlejší, ale také za jednu z nejnebezpečnějších na světě. Problém se v dnešním pátém tréninku nevyhnul ani takovému mistrovi, jakým je dvojnásobný olympijský vítěz Armin Zöggeler. Zkušený Ital havaroval a do cíle došel pěšky, vyvázl ale nezraněn. Méně štěstí měla ve čtvrtek Rumunka Violeta Stramaturaruovoá, jež při nehodě utrpěla otřes mozku. Její start v závodě je ohrožen.

Úmrtí sportovců při olympiádách je řídkým jevem

Kumaritašvili není jediným sportovcem, který zemřel těsne před zahájením zimních olympijských her. Australský sjezdař Ross Milne se smrtelně zranil, když před olympiádou v Inssbrucku 25. ledna 1964 narazil při tréninku do stromu. Několik dní předtím podlehl zraněním na olympijské přípravě v Igls i anglický sáňkař Kazimierz Kay-Skrzypeski, když vyletěl z trati.

Na ZOH v Albertville v roce 1992 se zase při přípravě na soutěž v ukázkovém rychlostním lyžování zabil Švýcar Nicolas Bochatay, který v plné rychlosti narazil do sněžného skútru.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články