Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Olympionici odletěli do Vancouveru, ve speciálu bylo 106 osob

Praha - Hlavní část české olympijské výpravy odpoledne odletěla do Vancouveru. Na palubě speciálu boeing bylo 48 sportovců a celkem 106 osob. Do Kanady tak zamířila více než polovina českých aktivních účastníků her, protože v nominaci je dohromady 93 jmen. Prvním speciálem za Atlantik odcestovali biatlonisté, sjezdaři, sdruženáři, skokani na lyžích v čele s nejlepším Čechem ve Světovém poháru Antonínem Hájkem, bobisté, sáňkaři, běžkyně na lyžích, krasobruslař Tomáš Březina nebo rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná.

Na ruzyňském letišti panovala dobrá nálada. "Máme v taškách tatranky a přibalili jsme i dobrou formu," uvedl bobista Ivo Danilevič, jenž byl před čtyřmi lety v Turíně členem čtrnáctého čtyřbobu. 

Olympionici měli do Vancouveru původně cestovat s mezipřistáním, nakonec však měli před sebou přímý let. "Cesta by měla trvat asi jedenáct hodin. Sportovce, kteří budou bydlet ve Whistleru, potom čeká ještě dvouhodinová cesta autobusem," řekl mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment.


Ještě před odletem olympionikům popřál vše nejlepší i optimisticky naladěný předseda domácího hnutí Milan Jirásek. "Optimistická nálada musí být, bez toho se nedá vyhrávat. Bylo by krásné, kdyby se hned na začátku olympiády něco dobrého povedlo. To pak přináší dobré výsledky i tam, kde se to třeba nečeká," uvedl Jirásek. 

Přestože do Boeingu 767 se vejde mnohem více osob, letadlo rozhodně prázdné nebylo. Sportovci jej totiž naplnili materiálem o celkové hmotnosti 9,5 tuny. Například běžci či sjezdaři si vezli několik desítek sad lyží. Výpravě "ulehčili" hokejisté, kteří své základní vybavení poslali samostatně lodí již s předstihem.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi odletěli na olympiádu do Vancouveru



Druhý speciál s českými olympioniky odletí z Prahy do Vancouveru ve čtvrtek 11. února. Evropská část hokejové reprezentace v čele s Jaromírem Jágrem a zřejmě i krasobruslař Verner se do Kanady přesunou vládním speciálem s premiérem Janem Fischerem. 

Několik sportovců se v Kanadě už připravuje. Do zámoří již dříve odletěli například rychlobruslařka Martina Sáblíková, skikrosař Tomáš Kraus či běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Ondřej Bank před odletem na olympiádu
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články