Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Na olympiádě bude chybět štafeta běžkyň na lyžích

Praha - Šest mužů a tři ženy jsou v návrhu nominace běžců na lyžích na olympijské hry ve Vancouveru. V návrhu nominace úseku běhu na lyžích, který bude schvalovat Český olympijský výbor, jsou vítěz Tour de Ski Lukáš Bauer, Martin Jakš, Martin Koukal, Dušan Kožíšek, Jiří Magál a Milan Šperl, trio žen tvoří Eva Nývltová, Kamila Rajdlová a Iva Janečková. Podle očekávání chybí ve výběru čtvrtá běžkyně, což znamená, že poprvé od her v Grenoblu 1968 bude pod pěti kruhy chybět česká ženská štafeta.

"Nedá se s tím nic dělat. Nejenom že jsme dostali nižší číslo od FIS, ale v podstatě jsme čtvrtou holku do štafety ani neměli," řekl sportovní ředitel běžeckého úseku Čestmír Skrbek.

Běžecké lyžování dostalo devět míst pro olympiádu na základě Světového poháru a dalších závodů, z kterých mezinárodní federace FIS určuje národní kvóty. "S tím se nedá nic dělat, to je dané. Chtěli bychom o místo víc, ale nemáme," řekl Skrbek.

Musí se snížit i počet servismanů

Pro trenéra mužů Miroslava Petráska znamenala nižší kvóta vyřazení jednoho běžce; přitom počítal, že na olympiádu pojede sedm jeho svěřenců. "Byla to včera nemilá zpráva," řekl Petrásek. Nakonec se rozhodl vyřadit sprintera Aleše Razýma a nechal v týmu Šperla.

"Rozhodla větší univerzálnost Šperla. Oba jsou téměř rovnocenní, takže nakonec rozhodlo tohle. Aleš patří k budoucnosti, ale letos výsledky nepředvádí," řekl Petrásek. Razým nicméně odletí ve středu s týmem na přípravu do Kanady, aby případně zaskočil, kdyby někdo onemocněl. "Taková varianta výměny je," přitakal kouč.

Těžkou hlavu má Petrásek i z faktu, že musí zredukovat také servisní tým. Běžci mají jen devět míst pro doprovod, ale na Světovém poháru jich bývá deset. "Hrozí nám oslabení servisu, což je ještě horší, než že jsem musel vyřadit závodníka," řekl Petrásek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články