Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sáblíková zaútočí na ME v Hamaru na čtvrtou medaili v řadě

Hamar (Norsko) - Českou rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou čeká o víkendu generálka na olympijské hry ve Vancouveru. V norském Hamaru, kde se o olympijské medaile bojovalo před šestnácti lety, se uskuteční mistrovství Evropy ve víceboji a Sáblíková na něm bude útočit na čtvrtý cenný kov za sebou. Přímé přenosy nabídne ČT4. Dnes ve 14:25 můžete sledovat závody na 500 a 3000 metrů, zítra od 11:55 se pojede trať na 1500 metrů a ve 14:00 vyvrcholí mistrovství závodem na 5000 metrů.

Po triumfu v roce 2007 byla dvakrát třetí a ve sbírce jí tak chybí jen stříbrná medaile. "Určitě by bylo pěkné, kdyby se mi to povedlo zkompletovat. Já ale budu ráda za každou medaili," řekla Sáblíková.

Zatímco v Hamaru se bude bojovat na tratích 500, 1500, 3000 a 5000 metrů v součtu, na olympiádě se každá disciplína pojede samostatně. Trať na 500 metrů určí úvodní odstup. "Pětistovka nepatří mezi mé oblíbené (tratě), uvidíme, jak to dopadne. Od ní se bude všechno odvíjet, protože to manko, které budu muset potom stahovat, bude buď malé, nebo velké, a uvidí se, jestli se to dá stáhnout nebo ne," míní česká rychlobruslařka. Ztrácet nejspíše bude česká rychlobruslařka podle předpokladů i na trati 1500 metrů. "Kdyby byla nějaká první šestka, pětka, bylo by to dobré. Ale opět bude rozhodující čas a odstup od první."

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Martiny Sáblíkové

Silnou stránkou Sáblíkové jsou zejména trojka a pětka. "Do celého mistrovství Evropy vstupuji s tím, že bych chtěla hlavně dobře zajet na dlouhých tratích, protože to bude důležité i pro olympiádu," zdůraznila Sáblíková.

Sáblíková odečítá poslední dny do Vancouveru

Na Vancouver myslí poslední dobou stále častěji. "Zrovna v úterý jsem se probudila a říkala si, co mě po Evropě čeká. Přijedeme domů, musím nakupovat vše potřebné, pak týden trénink a odlet do zámoří," nastínila program příštích týdnů. Pečlivě sleduje i to, kolik času jí zbývá do dne D, prvního startu na olympiádě. "Píšu si tréninkový deník, takže přesně vím, kolik dní zbývá do zahájení her i prvního závodu. Dny jdou dolů," pousmála se Sáblíková, kterou čeká první start dva dny po zahájení her 14. února.

Nejlepší česká sportovkyně loňského roku v minulé sezoně nečekaně ovládla ve víceboji světový šampionát a ještě nyní považuje tuto zlatou medaili za nejneuvěřitelnější, kterou kdy získala. V Hamaru bude podle ní i podle trenéra Nováka hlavní favoritkou Daniela Anschützová-Thomsová z Německa. "Bezpochyby to tak bude. Vysoké ambice budou mít všechny Holanďanky jako vždy. Některé týmy tady ale ještě ani nejsou, takže nevím, kdo všechno pojede," uvedla Sáblíková ve středu.

Dobrou náladu Sáblíkové a celému týmu nezkazily ani kruté mrazy, které v Hamaru panují. V norském středisku teploty klesly na minus 30 stupňů Celsia. A má být ještě hůř. "Opravdu to není nic příjemného. Naštěstí bruslíme v hale, tam je pořád deset nebo patnáct stupňů, tím pádem mi to moc nevadí," podotkla česká olympijská naděje.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články