Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Tour de Ski vede po výhře v Toblachu Northug

Toblach (Itálie) - Nor Petter Northug vyhrál podle očekávání v závěrečném sprintu pátou etapu Tour de Ski z Cortiny do Toblachu a vrátil se do čela průběžného pořadí seriálu. Český běžec na lyžích Lukáš Bauer společně se skupinou dalších závodníků stáhl své manko na Northuga o půl minuty na 39,3 sekundy a je celkově patnáctý. Druhý dojel obhájce vítězství v Tour Švýcar Dario Cologna, třetí místo obsadil Švéd Marcus Hellner.

Dalším Čechům se už tolik nedařilo. Martin Koukal, který vybíhal do dnešního 36 kilometrů dlouhého závodu volnou technikou s intervalovým startem jen těsně za Bauerem, v úvodním stoupání v prvním polovině trati nestačil tempu skupiny závodníků. Nakonec na Northuga nabral manko 3:24 minuty a je devatenáctý. Jiří Magál má na 42. místě ztrátu 7:20,6 minuty, Martin Jakš se s Milanem Šperlem seřadili v závěru padesátky se ztrátou přes devět minut.

Z Tour před dnešní etapou po vzoru cyklistické Tour de France odstoupilo dvacet závodníků včetně dosud vedoucího Švéda Emila Jönssona, vítěze sprintu v Praze, i celkově čtvrtého Rusa Maxima Vylegžanina. Po startu se v čele vytvořila pětičlenná skupinka, z níž nejprve vypadl Nor Sime Östensen, ale později se do ní dotáhli Fin Matti Heikkinen a Francouz Jean Marc Gaillard. Skupina spolupracovala, a třebaže se na ni zhruba dvanáct dalších závodníků včetně Bauera v první polovině trati dotahovalo, náskok bez problémů udržela. Roztrhala se až v samotném závěru v Toblachu, kde opět prokázal své sprinterské schopnosti Northug.

Mezi ženami se poprvé na této Tour prosadila domácí Arianna Follisová a dostala se tak do celkového vedení. Dvaatřicetiletá Italka ve sprintu po 16 kilometrech porazila spolufavoritky Petru Majdičovou ze Slovinska a Justynu Kowalczykovou z Polska, které však mají pouze několikasekundové ztráty.

Nývltová zajela životní závod

Finka Aino Kaisa Saarinenová, jež vedla průběžné pořadí Tour, se silné trojky neudržela a skončila čtvrtá s půlminutovým odstupem. Do páté etapy už nenastoupila vítězka pražského sprintu Natalija Korostělevová z Ruska, které patřilo páté místo. 

Životní závod v Itálii zajela třiadvacetiletá Eva Nývltová, jež obsadila 29. pozici a poprvé v kariéře bodovala v SP. Kamila Rajdlová dojela o čtyři místa za ní, Ivaně Janečkové patřila 41. příčka.

Tour de Ski pokračuje ve čtvrtek závodem na 10 kilometrů mužů a 5 kilometrů žen klasickou technikou s intervalovým startem. V něm chce Bauer opět útočit na čelo Tour de Ski, neboť se jedná o jeho silnou trať.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články