Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sezona běžců na lyžích startuje bez Bauera

Beitostölen (Norsko) - Bez Lukáše Bauera začíná Světový poháru v běhu na lyžích. Nejlepší český závodník posledních sezon dohání tréninkové manko zaviněné nemocí, proto úvodní díl seriálu v Beitostölenu vynechá. V Norsku se dnes pojedou distanční závody volnou technikou, v neděli pak jediné štafety SP před olympiádou ve Vancouveru. Celková prvenství v sezoně s vrcholem na OH obhajují Švýcar Dario Cologna a Polka Justyna Kowalczyková.

Na sever Evropy odjelo pět českých mužů a stejný počet žen. K Martinu Koukalovi, Jiřímu Magálovi, Milanu Šperlovi, Dušanu Kožíškovi a Aleši Razýmovi by se mohli už o týden později připojit i Martin Jakš a Bauer. Ženy mají v Norsku Kamilu Rajdlovou, Ivu Janečkovou, Kláru Moravcovou, Evu Nývltovou a Evu Skalníkovou.

Mužský tým po loňské sezoně v přípravě přibrzdil

Kouč Miroslav Petrásek připustil, že závodníky před šampionátem v Liberci přetrénoval, proto letos sáhl k menším tréninkovým dávkám. "Více odpočíváme, ubrali jsme," řekl před sezonou Petrásek. Ocenil i skutečnost, že není jeho tým tak pod tlakem. "Loni to bylo neúnosné, letos je to víc v klidu. Tým v létě v přípravě neuvěřitelně táhl," pochvaloval si.

Vedle olympijských her budou mít běžci druhý vrchol na Tour de Ski na přelomu roku, kdy se pojede také jediný závod SP v Čechách – sprint v Praze. "Od roku 2003 vozíme z každé velké akce medaili, určitě by byla hodnocením úspěchu i po Vancouveru," prohlásil Petrásek. Jeho tým odjede do Kanady k závěrečné přípravě 20. ledna.

Volnější přípravu zvolil i Koukal, jehož Petrásek osobně netrénuje. "Nastoupil jsem do přípravy ve velké pohodě a odpočatý jako už dlouho ne," řekl někdejší mistr světa v maratonu na 50 km, kterému se vydařily víkendové závody. "Výsledky ukazují na velmi slušnou formu. Rád bych atakoval hned v prvním závodě elitní desítku," uvedl.

Cologna měl problémy se stehnem, Northug se svazem

Stejně jako Bauer měl zdravotní komplikace i Cologna. Závěrečnou fázi přípravy mu narušilo zranění stehna z přelomu září a října, ale v tréninku se již cítil dobře. "Jsem sice pořádně unavený z tréninku, ale moc se těším a jsem dost zvědavý, jak na tom budu v porovnání se soupeři," řekl Cologna.

V norském táboře se krátce před úvodem sezony neřešila otázka výkonnosti, ale rozhořel se spor mezi svazem a Petterem Northugem. Trojnásobný mistr světa z Liberce podepsal kontrakt s osobním partnerem, což vzbudilo vlnu nevole. Na jeho stranu se ale postavil například Björn Dählie a klid pro syna žádala i jeho matka.

Mezi běžkyněmi čeká těžká úloha Polku Kowalczykovou

Vítězka SP Kowalczyková bude čelit útoku severských běžkyň a Slovinky Petry Majdičové. "Trénovala jsem v létě tvrdě a všechno mi vyšlo, takže se sezony nebojím. Záležet bude jen na mé hlavě. Potřebuji se rozjet a pak mě nemůže nic překvapit," řekla Kowalczyková. "Nemám obavy z výkonů, hlavně musí zůstat zdravá," dodal trenér Alexander Wierietielny. Po letech strádání je, zdá se, opět ve formě Norka Marit Björgenová. "Moc jsem sama na sebe tlačila a nejezdila uvolněně," uvedla vítězka Světového poháru z let 2005 a 2006 v Beitostölenu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články