Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Lyžař Bauer začíná po nemoci s tréninkem

Praha - Zdravotní potíže Lukáše Bauera skončily až skoro po měsíci a nejlepší český běžec na lyžích před několika dny začal trénovat. Podle lékaře Martina Koldovského je už Bauer v pořádku, třebaže mezi lidi nechodí a ven pouze s rouškou. Bauer přitom po loňské sezoně, která začala podobnými problémy, podstoupil operaci nosní přepážky, aby se mu jako astmatikovi lépe dýchalo. Podle kouče Miroslava Petráska pauza narušila přípravu na olympijskou sezonu, ale do prvního vrcholu, kterým je Tour de Ski na přelomu roku, by měl být Bauer prý připraven. Další zdravotní patálie jsou však už velmi nežádoucí.

"To by bylo hodně špatné," řekl na tiskové konferenci Petrásek. "Jeho zdravotní stav už je takový, že se stále zhoršuje. Už nikdy nebude ideální, ale snažíme se proti tomu bojovat," uvedl kouč. Dvaatřicetiletý běžec z Božího Daru prý dokonce kvůli tomu hovořil o ukončení kariéry. "Už to bylo několikrát na pořadu dne. Je to boj a není to vůbec příjemné. Ale já věřím, že se dá do pořádku," uvedl Petrásek.

Bauer kvůli nemoci neodjel na druhé soustředění na dachsteinském ledovci a vynechal i plánovaný vysokohorský pobyt na Schnalstalu. "Je škoda, že tam nebyl, neboť tam byly ideální tréninkové podmínky. Je jisté, že na začátku sezony proto nebude Lukáš v pohodě," připustil Petrásek. Doufá, že jeho osobní svěřenec bude příští týden v letadle na cestě do švédské Bruksvallarny a závěrečnou přípravu před úvodem SP, který začíná 21. a 22. listopadu v norském Beitostölenu. "Ale bude trvat tři až čtyři týdny, než se dostane do původního stavu," řekl kouč.

V nejčernějších předpokladech se může i stát, že Bauer po několika trénincích zjistí, že není v pořádku a o úvod sezony přijde úplně. "Ale já pevně věřím, že se to nestane. Aspoň podle toho, jak spolu mluvíme i jak se k tomu vyjadřuje doktor," uvedl Petrásek.

Pokud bude Bauer zdravý, pojede na závěrečném soustředění kontrolní závod na 15 km volnou technikou. "A pak bychom se rozhodli, jestli pojede úvodní Světový pohár nebo až Kuusamo," jmenoval Petrásek závody týden po Beitostölenu. "Ten jeho plánovaný odpočinek je delší, než bych si představoval," pokrčil rameny kouč. Podobný problém řešil i loni, kdy Bauera skolila nemoc krátce před Tour de Ski. Lyžař se ale stačil dát dohromady a na MS v Liberci získal stříbrnou medaili. "Loni si to vybral později, teď už to má snad za sebou," věřil trenér.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články