Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Světový pohár ve sjezdovém lyžování začne se čtyřmi Čechy

Sölden (Rakousko)/Praha - V Söldenu dnes začne sezona sjezdařů na lyžích, jejímž vrcholem budou olympijské hry ve Vancouveru. Prvenství v seriálu Světového poháru bude obhajovat Nor Aksel Lund Svindal, mezi ženami hodlá zaútočit na třetí triumf v řadě Američanka Lindsey Vonnová. Událostí sezony může být návrat bouřliváka Bodeho Millera do amerického týmu. Dvojnásobný celkový vítěz SP přitom předchozí ročník ani nedokončil a zvažoval, že už nebude v kariéře pokračovat.

V Söldenu jsou na programu obří slalomy a na start se v nich postaví čtyři Češi - sezonu začne poprvé bez svého dlouholetého trenéra a otce v jedné osobě Šárka Záhrobská, na svahy se po jednadvacet měsíců dlouhé pauze zaviněné vážnou zlomeninou nohy vrací Ondřej Bank. Závod pojede i Filip Trejbal a druhé české místo mezi ženami zabere šestnáctiletá juniorka Valentina Volopichová, pro kterou to bude vůbec první start ve Světovém poháru.

Obří slalomy v Söldenu byly ještě před dvěma týdny ohroženy. Na ledovci nebyl skoro žádný sníh, navíc teploty se pohybovaly nad nulou. Až intenzivní sněžení minulý týden pořadatele zachránilo. Napadlo přes půl metru sněhu. "Díky krásnému slunečnému počasí se nám podařilo tratě výborně upravit a vypreparovat. Všechno je připraveno," prohlásil ředitel závodu Hans Pieren.

Závodníky čeká technický závod na náročné trati s velkou diváckou kulisou, neboť podle předpovědi počasí má nadále svítit sluníčko a Rakušané budou mít možnost cestovat do střediska i díky tomu, že mají v pondělí volný den. Sjezdaři hledí vstříc únorovým olympijským hrám ve Vancouveru, Světový pohár bude pro většinu z nich tentokrát až na druhé koleji. První závod sezony však může napovědět o rozložení sil.

Program Světového poháru:

Muži: 35 závodů - 9 slalomů, 7 obřích slalomů, 6 super-G, 8 sjezdů, 4 kombinace a 1 závod týmů

Ženy: 34 závodů - 8 slalomů, 7 obřích slalomů, 7 super-G, 8 sjezdů, 3 kombinace a 1 závod týmů

Vonnová mezi sezonami přestoupila do týmu Head, jehož barvy hájí i Záhrobská. Američanku bude chtít prohnat Němka Maria Rieschová, obhájkyně prvenství v hodnocení slalomu. Ve hře budou i další tradiční špičky - Švédka Anja Pärsonová, Rakušanka Kathrin Zettelová či Finka Tanja Poutiainenová. Po dlouhé pauze se vrací slalomářka Marlies Schildová, úvodní závod SP ale ještě nestihne.


Zlomit sílu Svindala bude už konečně chtít Rakušan Bejamin Raich, který naposledy prohrál s Norem o dva body a před třemi roky jen o třináct. Silní budou opět Švýcaři v čele s Didierem Cuchem a jeho jmenovce Defagem, napravit reputaci z nevydařených posledních sezon chtějí Rakušané. Ti jsou ale oslabeni o Hermanna Maiera, který letos nečekaně ukončil kariéru. Naopak po vážném zranění z těžkého pádu v Kitzbühelu se vrací další Švýcar Daniel Albrecht, ale v Söldenu ještě závodit nebude.

Muži mají v tomto ročníku SP naplánováno celkem 35 závodů, ženy o jeden méně. Finále bude v polovině března v Garmisch-Partenkirchenu, dějišti mistrovství světa v alpském lyžování v roce 2011.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články