Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Herminátor šokoval: Dnes končím!

Vídeň - Slavný rakouský sjezdař Hermann Maier překvapivě ukončil kariéru krátce před startem olympijské sezony. Šestatřicetiletý lyžař přezdívaný Herminátor to oznámil ve Vídni s tím, že jde o spontánní rozhodnutí. "Dnes končím. Jsem tady, abych se rozloučil," šokoval na tiskové konferenci se slzami v očích dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr. Ještě před týdnem přitom Maier tvrdil, že je po operaci kolena, kterou absolvoval v březnu, bez problémů a začal trénovat na sněhu.

V Söldenu zahájil minulý týden přípravu na sezonu a tvrdil, že je překvapen, jak jeho tělo zregenerovalo. "Pozitivně mě to naladilo," prohlásil tehdy. Po týdnu přemýšlení ovšem dospěl k názoru, že už nebude soupeře na svahu trápit. "Je to těžké rozhodnutí. Loučím se s povoláním mých snů. Začátky byly lehčí, než teď končit," řekl Maier, který patří mezi nejúspěšnější zimní sportovce v historii.

Závod Světového poháru vyhrál naposledy loni v listopadu v Lake Louise, kde triumfoval ve své nejoblíbenější disciplíně - v superobřím slalomu. S 54 výhrami na kontě je druhým nejúspěšnějším sjezdařem Světového poháru po legendárním Ingemaru Stenmarkovi ze Švédska, který vyhrál 86 závodů. 

Nejslavnější chvíle zažil na olympiádě v Naganu 1998. Nejdříve se skoro "přizabil" po pádu ve sjezdu, při kterém proletěl skrz ochranné sítě, aby pak slavně triumfoval v super-G a obřím slalomu. Mistrem světa se stal dvakrát ve Vailu 1999 (sjezd a super-G) a jednou v Bormiu 2005 (obří slalom). 

V roce 2001 ale narušila Maierovu kariéru těžká nehoda na motocyklu. Tehdy po srážce s vozem německého důchodce skoro přišel o nohu. Rok a půl mu trvalo, než se vrátil k normálnímu životu i k lyžování. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články