Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Sprinterské závody ovládli v Liberci norští běžci na lyžích

Liberec - Sprinterské závody dvojic v rámci závěrečného dne Světového poháru v Liberci se staly v obou kategoriích kořistí norských běžců na lyžích. Z prvenství se radovali Martin Johnsrud Sundby se Simenem Östensenem a Marit Björgenová s Astrid Jacobsenovou, v mužském závodě brali Norové navíc i bronz.

Astrid Jacobsenová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

O nejlepší český výsledek se postarali Lukáš Bauer s Martinem Jakšem, kteří ve finále závodu na 6x1,4 km klasickou technikou obsadili i vinou dvou kolizí na předávkách sedmou příčku se ztrátou necelé půlminuty na vítěze.

Bauer s Jakšem se do poloviny závodu drželi špičky, ale při čtvrté předávce se Jakšovi zlomila po kolizi se soupeřem hůlka a hodně ztratil. Druhý český tým v boji o medaile Martin Koukal, Aleš Razým, specialisté na volnou techniku, měl už v polovině manko na vedoucí dvojici deset sekund a skončili osmí. Dušan Kožíšek a Petr Novák vypadli už v semifinále.

Čechům týmový sprint vyhovoval, protože si prý uměli rozložit síly na tři
úseky. "Jeli jsme dobře, škoda té smůly," litoval Bauer, který měl kolizi
při druhé předávce. "Ale je vidět, že máme formu a že se můžeme poměřovat," připojil Jakš. "Já jsem dokonce dokázal v posledním kole něco na soupeře stáhnout," dodal Bauer, který jinak sprint jednotlivců neumí.

Jakš při předávce doplatil na špatnou stopu i liknavost pořadatelů. Za
předávacím územím totiž nebylo kam uhnout a běžec tak musel přibrzdit za Rusem Ročevem. "Zezadu do mě někdo najel a bylo," komentoval natřikrát zlomenou hůlku. "Odstavilo nás to od možnosti bojovat o lepší místo," doplnil Bauer.

Čeští závodníci však dnes prošli především testem před mistrovstvím světa, kde by příští rok mohli v této disciplíně bojovat o medaili. Proto z nich kouč Petrásek vytvořil tým a nevyužil sprintery Kožíška a Koukala. "Jeli výborně, složení klasiků je dobré. Škoda té hůlky, jinak by kluci o medaile jeli," chválil lyžaře trenér. "Jsme s Jakšíkem schopni měřit se se
špičkou," přizvukoval Bauer.

V závodu žen na 4x1,4 km dlouho udávaly tempo nakonec druhé Finky, ale norské reprezentantky se jich bez problémů držely, na poslední předávce se dostaly do čela a v závěru potvrdily svoji sprinterskou specializaci. V semifinále vypadly Eliška Hájková a Ivana Janečková, do boje o postup do finále nakonec nenastoupily Eva Skalníková a Helena Erbenová, jež po sobotním distančním závodu zkolabovala a rozhodla se šetřit síly.

Výsledky dnešních sprintů se nepočítají do hodnocení Světového poháru
jednotlivců.

Výsledky:
    Muži: 1. Sundby, Östensen (Nor.) 21:50,4, 2. Jauhojärvi, Nousiainen (Fin.) -0,4, 3. Dahl, Rönning (Nor.) -5,5, 4. Parfenov, Ročev (Rus.) -14,6, 5. Richardsson, Jönsson (Švéd.) -21,3, 6. Děvjatjarov, Krijukov (Rus.) -24,9, 7. Bauer, Jakš -28,5, 8. Koukal, Razým (všichni ČR) -1:08,2.
    Ženy: 1. Björgenová, Jacobsenová (Nor.) 16:13,6, 2. Saarinenová, Muranenová (Fin.) -11,3, 3. Šapovalovová, Matvejevová (Rus.) -23,5, 4. Kallaová, Ingemarsdotterová (Švéd.) -36,0, 5. Korostělevová, Ročevová (Rus.) -44,4, 6. Gjömleová, Gjeitnesová (Nor.) -48,6.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články