Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Vancouver je absolutně připravený, říká Dvořák

Praha - Zimní olympijské hry ve Vancouveru budou zahájeny za jedenáct měsíců, ale začít by mohly již nyní. Krátce po návratu z inspekční cesty to uvedl místopředseda Českého olympijského výboru pro sport František Dvořák, který byl ve druhé polovině února v Kanadě na oficiálním sedmidenním semináři šéfů jednotlivých národních misí. Neměly by se opakovat problémy ze Sestriere nebo Turína, kde se dodělávaly věci na poslední chvíli. Necelý rok před zahájením her jsou podle Dvořáka přípravy i jednotlivá sportoviště na vysoké úrovni.

"Domnívám se, že to bude analogie s hrami v Lillehammeru. S hlediska prostředí, atmosféry a tím, jak je veřejností olympiáda vnímána," uvedl Dvořák. Problémy podle něj nebudou ani s dopravou, na kterou si ale řada sportovců po testovacích závodech stěžovala. Za normálních neolympijských podmínek je totiž cesta z Vancouveru do hor hodně složitá a náročná.

I proto si myslí, že pro nikoho ze sportovců nebude výhodnější bydlet mimo jednu ze dvou olympijských vesnic blíže svému sportovišti. O tom už například mluvili akrobatičtí lyžaři Tomáš Kraus a Nikola Sudová.

Rozdělení do dvou center bude organizačně složité

Skutečnost, že se kanadští pořadatelé rozhodli utvořit prakticky dvě olympijská centra, která byla například i na minulých hrách v Turíně, Dvořák moc nechápe. "Je to nějaký virus organizátorů, že jsou vždy dvě centra a sněhové a ledové sporty jsou takhle od sebe. Je to složité pro organizátory i pro jednotlivé mise. Bohužel za čtyři roky v Soči to bude stejné," řekl s pokrčením ramen.

Radost mu naopak pořadatelé udělali rozhodnutím přesunout zahajovací i závěrečný ceremoniál do obrovské výstavní haly s kapacitou 60 000 diváků. "Konečně vyslyšeli naše kritiky a defilé sportovců bude na začátku. Pak si sednou a budou vidět program jako každý jiný divák," řekl Dvořák, jenž předpokládá, že česká výprava bude ve Vancouveru početnější než v Turíně. "Počítáme s tím, že bude mít tak 90 lidí," dodal Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články