Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vonnová si v předstihu zajistila malý glóbus za sjezd

Bansko (Bulharsko) - Americká lyžařka Lindsey Vonnová získala stejně jako v minulé sezoně malý glóbus za triumf ve Světovém poháru ve sjezdu. Vedoucí žena celkového pořadí seriálu si trofej zajistila už v předstihu dnešním dvanáctým místem, což je ale její nejhorší výsledek ve sjezdu v této sezoně.

Lindsey Vonnová
zdroj: AP Photo

Úřadující mistryně světa ve sjezdu a super-G Vonnová ztratila 2,19 sekundy na rakouskou vítězku Andreu Fischbacherovou. V čele pořadí má nicméně čtyřiadvacetiletá Američanka před finále SP nedostižný náskok před Švýcarkou Dominique Gisinovou, jež obsadila deváté místo. Třiadvacetiletá Fischbacherová svým triumfem potvrdila, že se jí v Bansku daří. V pátečním sjezdu, jenž byl náhradou za zrušený prosincový závod ve Svatém Mořici, obsadila v Bulharsku druhé místo.

Vzdálená příbuzná Hermanna Maiera vyhrála s náskokem 26 setin sekundy před Slovinkou Tinou Mazeovou a po téměř dvou letech ukončila čekání rakouských žen na vítězství ve sjezdu. Třetí byla páteční vítězka Fabienne Suterová ze Švýcarska.

Ačkoli si Vonnová zajistila malý glóbus za sjezd, mírně si pohoršila v boji o obhajobu celkového triumfu v SP. Dnes ji předstihla její hlavní konkurentka Maria Rieschová z Německa, jež skončila osmá. Na Vonnovou však stále ztrácí výrazných 336 bodů.

Obří Slalom v Kranjské Goře ovládl Američan Ligety

Ted Ligety vyhrál stejně jako loni obří slalom Světového poháru ve slovinské Kranjské Goře a postaral se v závěru sezony o první triumf amerických lyžařů. Držitel malého křišťálového glóbu v této disciplíně zaútočil na vítězství z třetího místa po prvním kole a porazil o 19 setin sekundy vedoucího Didiera Cuche ze Švýcarska. Třetí skončil Ital Massimiliano Blardone. Čeští reprezentanti Kryštof Krýzl a Petr Záhrobský do bojů o body SP nezasáhli, první kolo ve Slovinsku nedokončili.

Olympijský vítěz v kombinaci a třetí muž obřího slalomu z nedávného MS ve Val d'Isére Ligety dnešním triumfem předčil krajana Bodeho Millera, jenž v roli obhájce celkového vítězství v SP ještě v této sezoně nevyhrál jediný závod. Svérázný Miller do Slovinska nedorazil.

Mistr světa v super-G Cuche se díky druhému místu posunul před finále SP v Aare do čela hodnocení obřího slalomu. Z prvního místa sesadil olympijského vítěze Benjamina Raicha z Rakouska, který ve druhém kole klesl ze čtvrtého místa na patnácté.

V dramatickém souboji o velký křišťálový glóbus má stále nejlepší výchozí pozici dnes dvacátý Ivica Kostelič z Chorvatska, jehož náskok před druhým Raichem se snížil na 28 bodů. Osm závodů před koncem sezony je mezi Kosteličem a sedmým Švýcarem Carlem Jankou menší než dvousetbodový rozdíl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články