Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

V Liberci je na programu finále ve sprintu

Liberec - K dnešnímu startu ve sprintu volnou technikou na mistrovství světa v Liberci je i přes nedávnou nemoc připraven lyžař Dušan Kožíšek, který sní o účasti v šestičlenném finále. Společně s největší českou nadějí pojede Aleš Razým, čerstvý mistr světa do 23 let. Mezi ženami budou české barvy hájit Helena Erbenová a Eva Nývltová.

Nejlepší z českých běžců v nedělním skiatlonu Martin Koukal se rozhodl po dohodě s koučem Miroslavem Petráskem ve sprintu nestartovat a šetřit síly do páteční štafety.

Kožíšek je na tom se zdravím podobně jako Bauer

Dvojnásobný bronzový medailista z MS Kožíšek má podobné problémy s průduškami jako Lukáš Bauer, kvůli rychlému uzdravení sáhl k pití zázvorového čaje a dokonce také k zevní aplikaci psího sádla na hrudník. "Jedno ráno a večer jsem měl dávivý a suchý kašel, až to ve mně dunělo. Než s tím trénovat, tak jsem to radši vyléčil," prohlásil. Lyžařský výpadek měl zhruba týden, trénink nahradil posilovnou. "Když jedu naplno, třeba kvalifikaci, spálím si trubky a pak se z toho chvíli dostávám," uvedl.

Zda není astmatik, podobně jako Bauer, neví. "Zatím nic nevím, ale jsem na tom asi o něco hůř než Lukáš. Chystám se jít na nějaké vyšetření, které by to mělo určit," prohlásil. Váhal dokonce, zda nesáhnout k léčbě antibiotiky. "Věřím, že nemoc mě výrazně neoslabila. Teď jsem na 99 procent v pořádku," řekl. Bude prý záležet i na štěstí. "Ve sprintu je to zapotřebí."

Razým je pozitivně ovlivněn českými skiatlonisty

Razýma psychicky povzbudily výkony kolegů ve skiatlonu. "Protože jsme absolvovali podobnou přípravu jako oni, takže to asi bude dobré," uvedl. Závěrečnou přípravu zvolil stejnou jako před šampionátem do 23 let, kde vyhrál. "Teď se ale necítím super, šel bych nejradši spát," vtipkoval.

Náročné tratě ve Vesci mohou hrát do českých not. Ale může se také hodně taktizovat. "Sprinteři, co umějí na rovinách, na to mohou doplatit," řekl Razým. "Bude záležet, jak bude foukat," přemítal. "Mně se trať líbí, je kopcovitější, to mám rád, bylo by super jet finále," prohlásil Kožíšek.

Ve Světovém poháru byl ve finále třikrát v kariéře, naposledy loni v prosinci v Davosu, kde skončil pátý. "Do prvního kopce se ale nikdo hnát nebude, pak se dá ve sjezdu využít vzduchový pytel," připustil, že bude hrát roli i taktika a sněhové a povětrnostní podmínky.

Kožíškovi se na MS dlouhodobě daří

Kožíškovi se ve sprintech na mistrovství světa daří. Před čtyřmi lety byl třetí v závodě dvojic s Martinem Koukalem, předloni v Sapporu zase získal bronz s Milanem Šperlem. "Jeli bychom rádi spolu," navrhl Razým další nové složení na středu.

"Pro mě je úterní závod hop nebo trop. Buď se zadaří a přesvědčím, že můžu také do štafety, když se nezadaří, tak se nedostanu ani do dalšího závodu a tím to tady pro mě skončí," prohlásil Kožíšek. Další medaili si prý nechá na olympiádu. "Protože tam se pojede volně, zatímco v té klasice nejsem tak silný," připustil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články