Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lukáš Bauer je vicemistrem světa, v Liberci vyhrál Veerpalu

Liberec – Lukáš Bauer skončil druhý v běhu mužů na 15 kilometrů klasickou technikou na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Na většině časů byl český běžec nejrychlejší, v cíli měl ale rychlejší čas Estonec Andrus Veerpalu. Překvapením závodu bylo třetí místo Fina Mattiho Heikkinena. Vedoucí muž běžeckého světového poháru Dario Cologna naopak skončil až šestý a hluboko v poli poražených dorazil další z favoritů, sprinter Axel Teichmann.

Přímé přenosy, záznamy i každodenní souhrn nejdůležitějších událostí libereckého šampionátu nabízí také server iVysílání.cz.

Lukáš Bauer v cíli
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Lukáš Bauer vyrazil do závodu v Liberci poté, co se vyléčil z vleklých problémů s průduškami. Do závodu s intervalovým startem vyrazil jako 48., za sebou měl pouze favority běhu Colognu a Teichmanna. Český běžec byl na prvním mezičasu nejrychlejší a poté, co se ukázalo, že Němec výrazně zaostává a lídr světového poháru Cologna se držel kolem pátého místa, zdálo se, že nejvážnějším soupeřem bude českému běžci Heikkinen. Ten ve druhé třetině závodu snížil svoji ztrátu na méně než tři sekundy, ale poté mu došly síly.

Na desátém kilometru začal velký nápor estonského olympijského vítěze Veerpalua. Ze ztráty 5,6 sekundy na Bauera na desátém kilometru se na mezičase 11,85 kilometru stal pouze jednosekundový rozdíl a na následujícím mezičase (13,15) byl již Estonec v čele.

Bauer se pokusil zareagovat a na posledním mezičase na kilometru 13,95 opět vedl o čtyři desetiny. Veerpalu ovšem zatím předvedl mocný finiš. Heikkinen, který byl v té době již dávno v cíli, si po dojezdu estonského běžce mohl již být jist třetím místem.

Když se na cílové rovince objevil vyčerpaný Lukáš Bauer, začalo být zřejmé, že Veerpalua nepředjede. Nakonec dorazil český závodník do cíle v druhém nejrychlejším čase závodu se ztrátou 6,3 sekundy.

"Dojezd byl náročný, neustál jsem nástup Andreuse Veerpalu. Dojel jsem úplně mrtvý, ale šťastný," shrnul svůj závěr Lukáš Bauer, pro kterého bylo mistrovství světa úspěšným návratem po nemoci.

Na 22. místě skončil druhý nejlepší český závodník Martin Jakš, který skvěle odstartoval, ale velkou část závodu se držel až v závěru třetí desítky. Ve druhé půli závodu ale přidal a dostal se z 29. místa na kilometru 8,15 až na 22. příčku. Jiří Magál skončil na 30. pozici.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články