Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Biatlonista Björndalen získal na MS v Koreji třetí zlato

Pchjongčchang (Korea) - Norský biatlonista Ole Einar Björndalen získal na mistrovství světa v Pchjongčchangu třetí titul ve třetím závodě. Po triumfech ve sprintu a stíhačce dnes navzdory třem chybám na střelnici vyhrál vytrvalostní závod na dvacet kilometrů, v němž porazil o 14,1 sekundy Němce Christopha Stephena. Bronzovou medaili vybojoval nečekaně Chorvat Jakov Fak.

Z českých biatlonistů skončil nejlépe Jaroslav Soukup, který obsadil jedenáctou pozici. Šestadvacetiletého Soukupa k nejlepšímu výsledku na mistrovství světa v kariéře vynesla výborná střelba. Hned na první položce sice jednou chyboval, ale pak už byl neomylný a posouval se výsledkovou listinou vzhůru.

Patnácté místo obsadil mistr světa v této disciplíně z roku 2005 Roman Dostál. Nejzkušenější z českých biatlonistů na střelnici nasbíral tři trestné minuty a na vítězného Björndalena ztratil necelé dvě. Bodovali i devětadvacátý Zdeněk Vítek a osmatřicátý Michal Šlesingr.

Björndalen vyhrál 87 závodů Světového poháru

Björndalen získal svůj třináctý titul v kariéře. Tentokrát střílel výrazně rozvážněji než při sprintu a stíhacím závodě a na prvních dvou položkách mu tato taktika vynesla deset přesných zásahů. Při dalších zastávkách na střelnici sice udělal celkem tři chyby, ale o titul ho to nepřipravilo. V součtu s jedním triumfem z běhu na lyžích tak celkem vyhrál 87. závod Světového poháru v kariéře, čímž překonal dosavadního krále mezi všemi lyžaři Ingemara Stenmarka ze Švédska.

Další místa na stupních vítězů měla překvapivé obsazení. Třiadvacetiletý Stephan startuje na mistrovství světa poprvé a ziskem stříbrné medaile potvrdil výbornou formu z posledních týdnů, protože na konci ledna vyhrál závod SP v italské Anterselvě.

Ještě větším šokem byl bronz Chorvata Faka. Jednadvacetiletý biatlonista byl před startem MS ve Světovém poháru nejlépe patnáctý a v Pchjongčchangu už obsadil čtrnácté místo ve sprintu. Dnes dokonce útočil na titul, ale jediná chyba na poslední střelecké položce ho odsunula na třetí pozici. Tu uhájil s náskokem pouhých devíti desetin sekundy před Francouzem Simonem Fourcadem.

Výsledek vytrvalostního závodu mužů (20 km):

1. Björndalen (Nor.) 52:28,0 (3 trestné minuty), 2. Stephan (Něm.) -14,1 (1), 3. Fak (Chorv.) -17,1 (1), 4. Fourcade -18,0 (2), 5. Ekholm (Švéd.) -26,3 (1), 6. Landertinger (Rak.) -36,0 (2), 7. Čerezov (Rus.) -37,8 (1), 8. Deryzemlja (Ukr.) -39,1 (2), 9. Sikora (Pol.) -44,9 (4), 10. Čudov (Rus.) -49,3 (2), 11. Soukup -1:13,7 (1), ...15. Dostál 1:59,7 (3), 29. Vítek -3:09,6 (5), 38. Šlesingr (všichni ČR) -3:51,9 (4)

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články