Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Norští biatlonisté ovládli úvodní sprint, zlato získal Björndalen

Pchjongčchang (Korea) - Norští biatlonisté zcela ovládli úvodní sprint na mistrovství světa v korejském Pchjongčchangu, když obsadili první čtyři příčky. Jubilejní desátý titul získal navzdory dvěma chybám při střelbě favorizovaný Ole Einar Björndalen, který těsně porazil Larse Bergera. Třetí skončil Halvard Hanevold. Nejlepším Čechem byl dnes Michal Šlesingr na 32. místě.

Ole Einar Björndalen
zdroj: AP autor: MARK DUNCAN

Ani mužskému sprintu se nevyhnuly problémy s oblevou a nekvalitním sněhem. Organizátoři sice po ženském závodu usilovně opravovali rozbitou trať, ale především prudké sjezdy byly velmi nebezpečné a přinesly několik pádů. Sprint se navíc jel na okruhu měřícím pouze dva a půl kilometru a biatlonisté museli mezi první a druhou střeleckou položkou netradičně absolvovat pětikilometrový běh.

V čele večerního závodu před nečekaně komorní kulisou se dlouho držel obhájce titulu Rus Maxim Čudov. Posléze se ale ukázalo, že výhodu budou mít biatlonisté s vyššími startovními čísly, protože se v Pchjongčchangu ochladilo a trať se tím zrychlila.

Z toho těžili všichni čtyři Norové, kterým vyšla především závěrečná pasáž po druhé střelbě. Po ní figuroval Čudov ještě na třetí pozici, ale v cíli se o dvě místa propadl. Skvělým finišem se blýskl Berger, jenž dokázal na ruského favorita najet přes půl minuty.

Na premiérový titul přesto nedosáhl, neboť Björndalen rychleji střílel a cíl protnul se sekundovým náskokem. Fenomenální Nor si připsal jubilejní desáté světové zlato a deváté v individuálním závodě.

O nejvyšší příčky dlouho usiloval také Zdeněk Vítek, který v úvodní polovině trati atakoval umístění v elitní pětce. O šanci na medaili se připravil čtyřmi chybami při střelbě vestoje a skončil na 49. místě. Nakonec byl až třetím Čechem v pořadí, před něj se dostali Šlesingr a na 37. příčce Jaroslav Soukup. Tomáš Holubec dojel 64. a jako jediný z Čechů se nekvalifikoval do nedělního stíhacího závodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články