Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Sáblíková vytvořila v Norsku český rekord, po dvou disciplínách je v čele

Hamar (Norsko) - Martina Sáblíková vytvořila na začátku mistrovství světa ve víceboji v norském Hamaru český rychlobruslařský rekord. A to ve své nejslabší disciplíně 500 metrů. Specialistka na delší tratě zajela čas 40,28 sekundy. Suverénně pak vyhrála závod na 3000 metrů a po dvou disciplínách ze čtyř je v čele celkového pořadí.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Peter Dejong

Jednadvacetiletá Sáblíková vede po polovině soutěže na olympijském oválu z roku 1994 v přepočtu o 23 setin sekundy před Kanaďankou Christine Nesbittovou, jež byla nejrychlejší ve sprintu. Třetí o 44 setin zpět je pravděpodobně největší soupeřka české hvězdy Claudia Pechsteinová.

Sáblíková zahájila útok na svou první medaili z MS ve víceboji vydařenou pětistovkou. V ní vylepšila o rovné tři desetiny sekundy své dosavadní maximum, které zajela loni v lednu v ruské Kolomně, a byla průběžně desátá.

Podle očekávání pak majitelka dvou bronzových medailí z vícebojařských ME zazářila na jedné ze svých parádních tratí 3000 metrů ve svém nejlepším čase sezony 4:01,90. Druhou v pořadí Renate Groenewoldovou z Nizozemska porazila nejlepší česká sportovkyně předminulého roku o 3,71 sekundy.

Němka Pechsteinová, jež vyhrála před měsícem vícebojařské mistrovství Evropy, na Sáblíkovou ztratila na čtvrtém místě 4,10 sekundy. Téměř sedmatřicetiletá legenda si na pětistovce málem vlastní bruslí způsobila vážné zranění, ale řez v oblasti Achillovy šlachy z velké části zadržela bota.

Šampionát vyvrcholí v neděli závody na 1500 a 5000 metrů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články