Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Mrázkovi ve finále Grand Prix v Turíně spadli a jsou pod stupni vítězů

V Turíně vrcholí krasobruslařská Grand Prix. Taneční pár Kateřina a Daniel Mrázkovi zatím nepotvrzuje roli favoritů, kterou si vybudoval dvěma výhrami v tomto krasobruslařském seriálu a historicky nejvyšší známkou za rytmický tanec v juniorské kategorii. V Turíně v první části soutěže spadli a jsou až čtvrtí. Před sobotními volnými tanci ale čeští krasobruslaři zůstali ve hře o medaile. 

Je nám líto, video expirovalo.
Krátký tanec Kateřiny a Daniela Mrázkových

Mrázkovi bruslí ve velmi vysokém tempu a po skvělých twizzlech neudržel devatenáctiletý partner rovnováhu, když se při povinné pasáži ocitl blízko mantinelu. Podklouzl, spadl na bok a na led strhl i svou o tři roky mladší sestru, takže vedle záporných známek za provedení tohoto prvku dostali čeští reprezentanti dvoubodovou penalizaci za dva pády.

Obdrželi 64,08 bodu, čímž o 7,79 bodu zaostali za svou rekordní známkou. Přesto udrželi reálnou šanci na stupně vítězů. Od stříbra, kterým by napodobili úspěch sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař z let 2015 a 2016, je dělí jen půl bodu. Navíc mají ve volném tanci bezmála o 11 bodů lepší osobní rekord než průběžně druzí Britové Phebe Bekkerová a James Hernandez.

Vedou bronzoví medailisté z juniorského MS Nadiia Bashynská a Peterem Beaumont z Kanady, kteří stejně jako Mrázkovi postoupili do finále se dvěma výhrami. Před volnými tanci mají před českými krasobruslaři náskok 3,66 bodu.

První seniorskou trofej si z finále Grand Prix odnesli Riku Miuraová a Rjuiči Kihara, kteří jako první japonští krasobruslaři v historii vyhráli na této akci kategorii sportovních dvojic. Stříbrní medailisté z posledního MS po nejlepším krátkém programu navzdory několika drobným chybám předvedli i nejlepší volnou jízdu a v celkovém součtu porazili o 1,3 bodu světové šampiony Alexu Knierimovou a Brandona Fraziera. Američané doplatili na špatnou skokanskou formu Fraziera, jenž chyboval v kombinaci i při trojitém salchowu.

Výborně rozjetou má Japonsko také soutěž žen, kde vede mistryně světa Kaori Sakamotová před krajankou Mai Miharaovou. Na průběžnou třetí příčku se po krátkém programu zařadila jediná Evropanka ve finále Loena Hendrickxová z Belgie, kterou dělí od prvního místa 1,62 bodu. Seniorským tanečním párům po úvodní soutěže vládnou zámořští krasobruslaři. Rytmický tanec vyhráli Kanaďané Piper Gillesová a Paul Poirier o pouhých 44 setin před Američany Madison Chckovou a Evanem Batesem.

V Turíně, kde kvůli trestu za invazi na Ukrajinu nezávodí ruští krasobruslaři, v sobotu vyvrcholí soutěžní program. V dospělých kategoriích se budou rozdělovat medaile mužům, ženám a tanečním párům.

Finále seriálu Grand Prix v krasobruslení v Turíně:

Ženy - po krátkém programu: 1. Sakamotová 75,86, 2. Miharaová (obě Jap.) 74,58, 3. Hendrickxová (Belg.) 74,24.

Sportovní dvojice: 1. Miuraová, Kihara (Jap.) 214,58, 2. Knierimová, Frazier (USA) 213,28, 3. Contiová, Macii (It.) 187,02.

Taneční páry - po rytmickém tanci: 1. Gillesová, Poirier (Kan.) 85,93, 2. Chocková, Bates (USA) 85,49, 3. Guignardová Fabbri (It.) 84,55.

Junioři:

Taneční páry - po rytmickém tanci: 1. Bashynská, Beaumont (Kan.) 67,74 b., 2. Bekkerová, Hernandez (Brit.) 64,58, 3. Limová, Je Quan (Korea) 64,21, 4. Mrázková, Mrázek 64,08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články