Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jizerská padesátka běžeckým grandslamem. Závod je po boku Vasova běhu či Marcialongy

Jizerská padesátka má mimořádně zvučné jméno. Slavný závod se nově stal součástí běžeckého Grand Slamu, tj. čtveřice nejprestižnějších podniků seriálu Grand Classics. Kromě Jizerské padesátky sem patří také Marcialonga, Vasův běh a Birkebeiner.

Start Jizerské 50
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Čtveřice Marcialonga, Jizerská, Vasaloppet a Birken vždy byly a jsou pevnou součástí našeho kalendáře a budou významnými monumenty i v budoucnu," uvedl výkonný ředitel Visma Ski Classics David Nilsson.

Závody Grand Classics budou mít vyšší hodnotu. Vítězové dostanou 300 bodů a dotace musí být minimálně 30 tisíc eur (813 tisíc korun). V ostatních podnicích vítěz dostane 200 bodů a dotace musí dosáhnout 20 tisíc eur.

Pokud se někomu povede získat laufařský Grand Slam - tedy vyhrát všechny čtyři závody v jedné sezoně, což ještě nikdo nedokázal, odnese si prémii navíc. "Velmi dobrou, ale její výši zveřejníme až před startem sezony," řekl Nilsson.

Všechny závody během kariéry vyhráli Norové Anders Aukland a Petter Eliassen, Švédka Jenny Hanssonová Gripová a Italka Cristina Paluselliová.

Jizerská padesátka, nejlepší závod uplynulé zkrácené zimy podle hodnocení závodníků, se v roce 2021 uskuteční 14. února a přihlášky už jsou spuštěny. Marcialonga je v plánu 31. ledna, Vasův běh odstartuje 7. března a Birkebeiner 20. března. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články