Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Shiffrinová si vyjela deset milionů, z Čechů brala nejvíc Ledecká

Nejvíc si letos na zasněžených svazích vydělala americká sjezdařka Mikaela Shiffrinová. Ta na odměnách ve Světových pohárech brala 391 322 švýcarských franků - v přepočtu okolo deseti milionů korun. Fenomenální slalomářka, která už začala vítězit i v rychlostních disciplínách, vydělala nejvíc i přesto, že přerušila sezonu koncem ledna kvůli úmrtí otce. Z českých sportovců si v zimě vydělala nejvíc lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, která si vyjela téměř tři miliony korun.

Američanka Mikaela Shiffrinová
zdroj: ČTK/AP autor: Giovanni Auletta

Oficiálně zveřejňuje prémie jen lyžařská federace FIS, a to u sjezdařů a klasických lyžařů. U ostatních jde o odhady a částky jsou vesměs před zdaněním.

Shiffrinová vyhrála finanční žebříček počtvrté za sebou. Druhá za ní po této zimě skončila vítězka SP Italka Federica Brignoneová (368 150 franků). Třetí byl francouzský slalomář Alexis Pinturault (355 175). Norská suverénka na běžkách Therese Johaugová vydělala 260 950 a nejlepší skokan sezony Rakušan Stefan Kraft 199 400 franků.

Ledecká letos dosáhla dohromady na 113 590 švýcarských franků, v přepočtu 2,9 milionu korun. Především díky historickému triumfu v prosincovém sjezdu v Lake Louise, třetímu místu ve sjezdu v Garmisch-Partenkirchenu a stejné příčce v kombinaci v Crans Montaně si na lyžích v SP vydělala 93 040 franků. K tomu přidala za výhru a druhé místo v SP v paralelních disciplínách na snowboardu zhruba 20 550 franků.

V českém pořadí odměn byla druhá biatlonistka Markéta Davidová, která třikrát v sezoně skončila třetí ve sprintu SP a podílela se na bronzu smíšené štafety na MS. Její účet může čítat 58 900 eur, v přepočtu okolo 1,6 milionu korun.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP/Gabriele Facciotti

Další biatlonistka Lucie Charvátová si hlavně díky bronzu ze sprintu na MS vydělala 27 tisíc eur (728 tisíc korun), skokan na lyžích Roman Koudelka 22 tisíc švýcarských franků (562 tisíc korun), snowboardcrossařka Eva Samková 19 425 franků (487 tisíc korun) a běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová 6500 franků (166 tisíc korun).

V lyžování a skocích si vydělá bodovaná třicítka, ve snowboardcrossu a paralelních disciplínách se rozdělují odměny mezi šestnáctku. V biatlonu dostává odměny první dvacítka v závodu SP a nejlepších šest týmů ve štafetách. FIS stanovuje minimální výši odměn na závod, ale pořadatel má možnost objem zvýšit.

Odměny bývají pro sportovce příjmem navíc, ale podle smluv mohou určitý díl odvádět sportovním svazům. Reprezentanti berou platy v resortech (Armádní sportovní centrum Dukla a Olymp Centrum sportu ministerstva vnitra) a mají finance i od sponzorů. Další příjmy jim plynou z bonusů ve smlouvách od výrobců vybavení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články