Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Lyžařské mistrovství po česku - drahá pochoutka s nejasnou dobou trvanlivosti

Praha - Největší zimní sportovní akce, kterou budou režírovat čeští manažeři se blíží. A zatím se počítá, že mistrovství světa v klasickém lyžování vyjde na 2,5 miliardy korun. Právě kvůli rozpočtu se o šampionátu mluví jako o nepříliš vydařené akci. Na záchranu tohoto monstrózního projektu totiž z veřejných peněz přiteklo kolem jedné a půl miliardy korun, což je více než polovina plánovaných peněz. Smyčka kolem světového lyžařského šampionátu na český způsob se utahuje. První závodníci totiž mají prošlápnout stopu severočeských vršků již na přelomu ledna a února.

Veškeré nadšení, které šampionát provázelo, je pryč. Od vzniku nápadu uplynuly čtyři roky. Plány se začaly reálně tvořit v roce 2005 - datum, které by v encyklopedii sportovních dějin nemělo chybět. Tehdy se svaz lyžařů, město, kraj, ale i stát nechaly omámit ambiciózním projektem. Jenže špatně si spočítaly, kolik takové sněhové radovánky spolknou peněz. Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu pro pořad 168 hodin dodává: "Když o tom tehdejší vláda, nikoli tato vláda, když o tom tehdejší vláda rozhodovala, měla na stole podhodnocené odhady veřejných výdajů a nadhodnocená očekávání."

Pořádně drahý dárek lyžařům

Právě předchozí vláda sociálních demokratů dala lyžařům pořádně drahý dárek. Dobrovolně se zavázala, že pošle na sportovně komerční projekt 560 milionů korun. Někteří sociální demokraté ale dnes tehdejší rozhodnutí vnímají jako chybu.

To ale nestačilo, za dva roky odteklo do Liberce ze státní kasy dalších 700 milionů. Kraj a město přispěchaly s více než dvěmi sty miliony korun. Organizátoři se dušovali, že zbytek potřebných peněz seženou sami, nicméně se jim to nepodařilo. Nesplněný slib pak rozdmýchal kolem mistrovství pachuť nedůvěry.


Hlavní úkol ať už původního pro kormidelníka Romana Kumpošta, či pro jeho náhlou následovnici Kateřinu Neumannovou, zněl jasně - získat na svůj projekt peníze z marketingu. Tak, jak je to při podobných akcích běžné. Nezdařilo se. Organizátoři tvrdí, že jsou blokováni agenturou APF, která vlastní marketingová práva. "Organizační výbor jako takový má téměř nulový prostor, jak manévrovat v marketingu," vysvětluje Zdeněk Soudný, mluvčí Organizačního výboru Liberec 2009.

Sponzoři se příliš nehrnou - důvodem je prý finanční krize

Hlavní organizátoři nakonec připouští, že mohli hledat sponzory na část akce i jinde. Dva měsíce před startem ale přichází oblíbený argument - finanční krize, která potenciální sponzorské zdroje odradila. "Já se domnívám, že to hledání marketingových partnerů nebylo špatně, bohužel časově jsme spadli do současné ekonomické situace, kdy každý na nákladové stránce šetří," hájí organizátory Jan Kocourek z MŠMT. Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer se však pozastavuje nad tím, že sponzoři se hledají pár měsíců před konáním tak velké akce. "Já bych očekával, že ty smlouvy tam byly nastaveny nějak dlouhodobě," dodal Niedermayer.

Finance z marketingové propagace nepřicházejí. A nepomůže ani prodej vstupenek, který měl vynést 120 milionů korun, neboť prodáno je jich teprve za patnáct milionů. Manažerské neúspěchy teď zalepí vládní rozpočtové rezervy. Původně se ze státních zdrojů totiž měla zaplatit jen stavba areálu a infrastruktury. Poslední balík 189 milionů ale zacelí ránu na samotný provoz akce.

Ministři nadšením neoplývají:

Kalousek: "Je to prostě vynucený krok."
Čunek: "My jsme se rozhodli pro tu nejlepší variantu z těch hrozných."


A co s areálem po mistrovství? Nikdo neví

Niedermayer ale tvrdí, že ještě stále je možné říct, že za těchto okolností pořádat šampionát nebudeme. Vládní "NE" by ale znamenalo, že jsou ještě nedokončené přípravy a šampionát v únoru nebude. A to vše v době prvních měsíců českého předsednictví EU. Na řadu tak přispěchala rétorika o dobré pověsti. "Věřím, že to bude pro dobré jméno České republiky," doufá ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Zatím to vypadá, že velkolepé plány o mistrovství nakonec vyjdou. Co ale bude dál, až opadne lyžařské nadšení? Například s běžeckou dráhou ve Vesci umístěnou 400 metrů nad zemí, kam vydatný sníh téměř nezavítá a bez umělého se neobejde ani šampionát. Osud projektu organizátory netíží. Sportovní ředitel Organizačního výboru LIBEREC 2009 Michal Lampot tvrdí, že využití areálu Vestec po mistrovství světa je otázka na město.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články